Denník N

Podľa Zlatana potrebujú futbalisti viac voľnosti. Jeho útok na Guardiolu prináša pohľad na starú dilemu

Švéd Zlatan Ibrahimovič. Foto - TASR/AP
Švéd Zlatan Ibrahimovič. Foto – TASR/AP

Zlatanovi Ibrahimovićovi nebude nikto rozprávať, ako má hrať.

To je jeden z odkazov jeho autobiografie s názvom Adrenaline: My Untold Stories (Adrenalín: Moje nepovedané príbehy).

V lete 2009 hviezdny švédsky útočník na vrchole svojej formy prestúpil z milánskeho Interu do Barcelony, ale v jednom z najlepších tímov futbalovej histórie pod vedením trénera Pepa Guardiolu sa nedokázal presadiť a vrátil sa do Talianska, tentoraz do AC.

Už pred jeho príchodom do Barcelony sa diskutovalo o tom, že Zlatan sa jednoducho do taktického systému Barcy nehodí.

Jeho slová v knihe však prinášajú zaujímavý pohľad do nikdy nekončiacej dilemy o tom, či vo futbale vyhráva zápasy prepracovaný systém alebo genialita, kreativita a predstavivosť jednotlivcov, ktorí sú výrazne lepší ako ostatní futbalisti.

„Keď som bol mladý, používal som dribling ako spôsob, ako si vystreliť zo súpera. Dal som mu jasle, obehol som ho a potom som sa otočil a povedal: ‚Vidíš, že ma nikdy nebudeš môcť zastaviť?‘“ spomína Ibrahimović na svoje futbalové začiatky.

Ako malý chlapec sledoval hru Brazílčanov Romária a Ronalda a to, ako sa s loptou posúvali k súperovej bráne. Vždy ju pritom mali na kopačke. Prirovnáva to k „bandy“, štýlu hokeja, ktorý je vo Švédsku populárny. „Čo Švédi dokázali s palicou, Brazílčania robili nohami,“ píše.

Ibrahimović si obľúbil trik známy ako „elástico“, v ktorom trafil loptu najskôr vonkajšom kopačky a potom si ju spracoval a prisunul späť k sebe jej vnútornou časťou. Prezýval ho aj „had“, lebo „sa pár rýchlymi dotykmi prekĺznete preč a uštipnete ako kobra“.

Bola to preňho príležitosť, ako ukázať svoju nenávisť voči súperovi: neurážať ho slovami, ale zosmiešniť futbalovým umením.

V Juventuse mu tréner Fabio Capello hovoril, že nemá byť príliš excentrický a najlepšie je hrať jednoducho: vystreliť na bránu, odcentrovať. Aj legendárny útočník Marco van Basten mu povedal, že najlepšie svojmu tímu pomôže, keď bude strieľať góly.

Guardiola mu nedal voľnosť

„Futbal je jednoduchý šport, aj keď sa ho snažíme všetkými možnými spôsobmi skomplikovať. V skutočnosti nie je ozajstnou výzvou žiadny špeciálny trik či dribling. Výzvou je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie