Denník N

Na konci s dychom. Jean-Luc Godard bol jedným z najvplyvnejších filmárov 20. storočia

Jean-Luc Godard (3. 12. 1930 - 13. 9. 2022). Foto - TASR/AP
Jean-Luc Godard (3. 12. 1930 – 13. 9. 2022). Foto – TASR/AP

Vo veku 91 rokov zomrel legendárny francúzsky režisér a kľúčová osobnosť Novej vlny.

U širšej verejnosti sa stal slávnym predovšetkým ako režisér, ktorý stál pri počiatkoch kariéry hereckej legendy Jeana-Paula Belmonda. Ten sa v pravdepodobne jeho najslávnejšom filme Na konci s dychom v roku 1960 objavil ako 27-ročný mladík, slávna je aj jeho rola o päť rokov neskôr v Bláznivom Petríčkovi. Nie sú to prvé Belmondove postavy, ale v počiatkoch jeho kariéry rozhodne tie najikonickejšie.

Na konci s dychom bol zároveň Godardov celovečerný debut. Okrem Belmonda v ňom zažiarila aj Jean Sebergová a film plný mladíckej energie a drzosti, v ktorom sa Sebergová po boku Belmonda vydáva na divokú jazdu ulicami Paríža, sa stal legendou, ktorá utvárala štýl nastupujúcej generácie filmárov pomenovanej Nová vlna.

Tá sa v 60. rokoch začala šíriť Európou a dostala sa aj do Československa, kde sa tiež zhmotnila do niekoľkých slávnych diel. Godard, rovesník Formana, Passera či Papouška a ďalších našich režisérov, tak svojím vzorom dokázal inšpirovať a premeniť trochu skostnatenú filmovú reč na živý autentický obraz skutočnosti, aký bol dovtedy na filmovom plátne skôr výnimkou.

Keď sledujeme okúzľujúceho Belmonda v Godardových dielach, pôsobí stále ako reálny hrdina, s ktorým zdieľate okamihy jeho života. A práve

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie