Denník N

Váš zväz pri KHL hovorí, že šport by mal spájať? To je veľmi naivné, odkazuje fínsky novinár

Ilustračné foto - TASR/Martin Baumann
Ilustračné foto – TASR/Martin Baumann

Už keď Rusko uznalo separatistickú Doneckú a Luhanskú republiku, fanklub Jokeritu Helsinki nechcel, aby klub naďalej hral v KHL. Krátko po začiatku invázie zo súťaže aj odišiel.

Klub napojený na ruských oligarchov teraz nechcú vo fínskej súťaži, kým nebude úplne jasné, že všetky väzby sú preč. V Helsinkách od februára nevyužili štadión známy pod bývalým názvom Hartwall aréna, lebo má napojenie na ruských oligarchov.

Namiesto 42 fínskych hokejistov hrá túto sezónu v KHL len jeden.

„Myslím si, že ľudia vo Fínsku by zákaz reprezentovať pochopili, aj keby 20 našich najlepších hráčov hralo v KHL, pretože takíto hráči si jednoducho nezaslúžia reprezentovať,“ hovorí Vesa Rantanen, editor športovej rubriky portálu Ilta-Sanomat.

Kým v minulej sezóne hralo v KHL 42 fínskych hokejistov, teraz len jeden. Aký je príbeh Teemu Pulkkinena, hráča Traktoru Čeľabinsk?

Nikto nevie. Je to asi tak, že keď máte 42 hokejistov, jeden z nich bude sviniar, ktorý nerozumie konceptu a ide za peniazmi. To je argument aj ďalších zahraničných hráčov v KHL, napríklad Američanov či Kanaďanov: majú len jednu kariéru a musia z nej vyťažiť čo najviac. Pulkkinen sa nerozpráva s novinármi, takže môžeme len hádať, čo mu ide hlavou. Ocenil by som, keby to vysvetlil, pretože to pôsobí zle.

Fínsky hokejový zväz jasne povedal, že hráč, ktorý si vyberie KHL, nie je vítaný v reprezentácii. Pulkkinen však nikdy nebol reprezentantom, keďže nie je taký dobrý, nie je u nás žiadnou superhviezdou. Myslím, že verejné poníženie prežije o to ľahšie.

Čo znamená, že Pulkkinen nerozumie konceptu?

Vyzerá to tak, že mu nerozumie – keby to tak nebolo, nešiel by do KHL. Vieme, že po tom, ako sa začala vojna, sa KHL stala ešte toxickejšou. Ľudia chápu, aká krutá, násilná a korupčná je ruská vláda. Navyše hokej je v Rusku politicky najvýznamnejší šport spomedzi všetkých a vždy to tak bolo aj počas Sovietskeho zväzu. Teraz konečne rozumieme tomu, že KHL vždy mala hlavne politické ciele. Vieme, že 90 percent klubov dotujú oligarchovia. A vieme, že tí sú bohatí len preto, že kradnú peniaze bežným ľuďom. A systém oligarchov riadi Kremeľ.

Hovoríte, že Pulkkinen vo Fínsku čelí verejnému poníženiu. Je to teda úplne iné ako na Slovensku? U nás až na pár hráčov a viacerých médií hráčov z KHL veľmi nekritizujú.

Vo Fínsku sme a aj sme boli oveľa kritickejší voči KHL. Aj keď Jokerit od roku 2014 hral v tejto súťaži, nikdy to tu nebolo výrazne populárne. Vo Fínsku sme možno lepšie ako mnoho iných rozumeli tomu, že za KHL je politika. Vedeli sme, že hokej je súčasťou propagandy. Navyše mimo Helsínk nebol Jokerit nikdy veľmi populárny, preto KHL pre Fínov až toľko neznamenala. Aj vďaka tomu máme teraz ľahšiu pozíciu, keď odsudzujeme hráčov, ktorí hrajú v KHL. Zvlášť po začiatku vojny, keď sa tam zarobené peniaze stávajú krvavými.

Neviem, prečo Slováci takto nerozmýšľajú, nerozumiem pozadiu ich pohľadu. Len hádam, že vaši športovci nie sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie