Denník N

Autor knihy o Barçe: Prekvapilo ma, že Messi je najdominantnejšia postava klubu, hoci nemá žiadnu osobnosť

Lionel Messi. Foto - TASR/AP
Lionel Messi. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Aj keď motto Barcelony znie Viac než klub, dnes je to klub ako hociktorý iný, vraví futbalový novinár Simon Kuper, ktorý napísal knihu zo zákulisia slávneho katalánskeho tímu.

Za hlavnú postavu úpadku Barçy považuje Messiho otca, ktorý prišiel na to, ako od klubu ľahko získavať ďalšie a ďalšie peniaze. Kuper opisuje, že samotný Lionel taký vysoký plat ani nepotreboval, keďže nikam nechodí a vlastne ani nevie, ako funguje bankový účet.

Rozpráva aj o tom, ako funguje miestna buržoázia, prečo fanúšikom neprekážajú katarské peniaze, hoci sa to prieči všetkým katalánskym princípom, a vraví, prečo by o Reale Madrid podobne kritickú knihu napísať nemohol.

Kuperova najnovšia kniha Barça: Príbeh zo zákulisia najslávnejšieho futbalového klubu na svete vychádza v knižnej edícii Denníka N.

Hádam prvý zápas Barcelony, ktorý som videl, odohrala proti slovenskému Púchovu. Barça v ňom iba remizovala, ale práve v tom roku 2003 sa Laporta stal prezidentom, Rijkaard trénerom, prišiel Ronaldinho a do prvého tímu povýšili Iniestu a Victora Valdésa. Spomínate si na ten zápas? Začala sa práve najslávnejšia éra klubu?

Tento zápas si nepamätám, ale keď Ronaldinho prichádzal, bolo to stále dosť zlé. Sezónu odštartovali veľmi slabo, zlepšovať sa to začalo až v januári a potom už Ronaldinho žiaril.

Hovoríme však o roku 2003, čo bolo ešte pred Messiho érou, ktorý debutoval o rok neskôr. Klub sa dostal na skutočný vrchol až v roku 2006 (v sezóne 2005/06 Barcelona vyhrala Ligu majstrov – pozn. red.) a jeho najlepšie obdobie nastalo po roku 2008, keď už bol Messi najlepším hráčom sveta.

Čo Messiho príchod znamenal pre Barcelonu?

Ľudia v Barcelone budú navždy spomínať na Messiho pôsobenie ako na zlatú éru. Keď ako trinásťročný prichádzal z Argentíny, hovorilo sa o ňom, že je driblér, individualista a rovnako ako Maradona nie je tímovým hráčom.

Oni to dokázali zmeniť. Prinútili ho prihrávať, aj keď to nikdy veľmi nechcel, naučil sa hrať v tíme. Zobrali najlepšiu svetovú individualitu a spravili z neho najlepšieho tímového hráča na svete.

Vtedy excelovala generácia chlapcov z La Masie, hrali najlepší futbal, a to všetko pod trénerom Pepom Guardiolom, ktorý takisto vyšiel z akadémie. Tejto ére sa už nič nevyrovná.

O Messiho futbalových schopnostiach toho vieme veľa, kým však je Lionel Messi, ak práve nehrá futbal?

Je to veľmi utiahnutá osoba, nemá veľa priateľov. V Barcelone žil s rodinou vo veľkej vile nad mestom, kamarátil sa so spoluhráčmi ako Luis Suaréz a Jordi Alba. Nechodí na verejnosť, celý čas trávi s tímom alebo rodinou.

Vedie naozaj jednoduchý život, peniaze ani toľko nepotrebuje, lebo ich nemíňa. Je hrdým otcom svojich detí, to mu zaberá väčšinu času. Jediné, čo mu prináša stres, je futbal. Má pocit, že musí neustále víťaziť, vníma, že musí každý rok vyhrať Ligu majstrov. Vyrastal úplne mimo spoločnosti, odkedy prišiel ako 13-ročný z Argentíny, nesprávali sa k nemu ako k bežnému človeku.

Vieme niečo o jeho názoroch? Myslí si niečo napríklad o politickej situácii alebo o vojne na Ukrajine?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Knihy

Lionel Messi

Rozhovory

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie