Denník N

„Sú najsprávnejší v Európe.“ Kým Slováci nemiešajú politiku a šport, v KHL prekrúcajú ich slová

Portál sport24.ru sa pýta, či Slovákov nezaujíma politika. Foto - reprofoto sport24.ru
Portál sport24.ru sa pýta, či Slovákov nezaujíma politika. Foto – reprofoto sport24.ru

Denník N sledoval, čo o Slovákoch v KHL píšu ruské weby.

V septembri sa začal nový ročník KHL aj so slovenskými hokejistami, a to napriek stále trvajúcej ruskej agresii na Ukrajine. Dôvod? Peniaze, kvalitná liga, pekné mesto, dobrí ľudia – v médiách svoje pôsobenie hráči odôvodnili všelijako.

A hlavne tvrdia, že nemiešajú politiku a šport, lebo vraj k sebe nepatria.

Slovákov v KHL sa zastal aj bývalý hokejový útočník Ondrej Rusnák, ktorý si „je istý, že každý jeden hráč, podobne ako aj on, odsudzuje to, čo sa deje vinou Ruska u našich východných susedov“.

No vojnu verejne odsúdil iba jeden z ôsmich Slovákov, ktorí podpísali zmluvu v KHL – Július Hudáček. Slovenský brankár však v staršom rozhovore povedal, že „situácia spojená s politickým bojom nemá s nami športovcami nič spoločné“.

Hlavný partner nášho hokejového zväzu Orange je „výrazne znepokojený“ rozhodnutím nezakázať hráčom z KHL reprezentovať Slovensko. So zväzom chce ďalej rokovať, aby situáciu prehodnotil, rovnako ako ďalší partner Kaufland. Z funkcie vo Výkonnom výbore SZĽH už odstúpil Michal Handzuš a zväz za ruských trollov označil Miloš Radosa, prezident Dukly Trenčín. Peter Šťastný hovorí, že zväz vyjadril „tichý súhlas s vojnovými zločinmi páchanými na ukrajinskom ľude ruskou armádou“.

Problém je však aj inde. Aj keby ktorýkoľvek Slovák v KHL vojnu odsúdil, ruské weby by si výrok interpretovali po svojom, aby slúžili prokremeľskej propagande.

Urobili to napríklad aj v prípade oficiálneho rozhodnutia SZĽH. „Útoky a nevraživosť voči športovcom sú neakceptovateľné, rovnako ako akékoľvek vojenské operácie,“ píše ruský web Sports.ru. SZĽH v skutočnosti vydal stanovisko o vojnovom konflikte, nie o „vojenskej operácii“, ako ho citovali v Rusku.

Podobne stanovisko slovenského zväzu interpretuje web Championat.com: „Veríme, že hráči, ktorí momentálne pôsobia v Rusku, neporušujú medzinárodné dohody ani naše zákony, aj keď sme proti špeciálnej operácii na Ukrajine.“

Takže kým slovenskí hokejisti a zväz nemiešajú politiku a šport, v Rusku slúžia ako dobrý nástroj na šírenie propagandy.

Slováci v KHL

  • Michal Čajkovský (Sibir Novosibirsk),
  • Christián Jaroš (Avangard Omsk),
  • Adam Liška (Severstaľ Čerepovec),
  • Patrik Rybár (Spartak Moskva),
  • Michal Krištof (Admiral Vladivostok),
  • Samuel Buček (Neftechimik Nižnekamsk),
  • Adam Húska (Torpedo Nižnij Novgorod),
  • Július Hudáček (Barys Nursultan)

Prefíkaní Slováci

„Vítame rozhodnutie Slovenského

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

hokejová reprezentácia

KHL

Vojna na Ukrajine

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie