Denník N

Menšinová vláda neprešla prvým testom, opozícii so SaS sa podarilo zablokovať parlament

Pokus o otvorenie septembrovej schôdze 14. 9. 2022. Foto N - Tomáš Benedikovič
Pokus o otvorenie septembrovej schôdze 14. 9. 2022. Foto N – Tomáš Benedikovič

Poslanci sa znovu zídu v utorok. SaS vraví, že sa chce správať konštruktívnejšie, a koalícii ponúka dohodu.

Nie je to tak dávno, čo predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) presviedčal, že vládnutie menšinového kabinetu je možné.

„Je bežná vec, že vláda vládne v menšine,“ vravel 1. septembra. „Môžeme mať menej ako 76 poslancov a dovládnuť, pokiaľ nás ad hoc podporia aj ostatní poslanci.“

Už pri prvej riadnej schôdzi parlamentu od odchodu SaS z koalície sa ukázalo, že to také jednoduché nebude. V stredu sa Kollárovi nepodarilo otvoriť septembrové zasadnutie Národnej rady ani na druhý pokus.

V sále chýbala nadpolovičná väčšina poslancov a parlament teda nebol uznášaniaschopný. Ďalší pokus bude mať Kollár v utorok. Rokovacím dňom je bežne aj piatok, no keďže je vo štvrtok sviatok, poslanci si urobili predĺžený víkend a rokovanie presunuli až na utorok.

Poslanci SaS na schôdzi. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kto sa neprezentoval

Prvý raz o deviatej ráno sa prezentovalo len 64 poslancov, prevažne z klubu OĽaNO a Sme rodina a členovia strany Za ľudí. Poslanci Smeru, Hlasu, Republiky, ale aj donedávna koaličnej SaS sa neprezentovali, i keď boli v sále.

Z nezaradených poslancov koalíciu podržali len odídenci z OĽaNO Ján Mičovský a Katarína Hatráková a trochu prekvapivo aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boris Kollár

Hegerova vláda

Igor Matovič

Karel Hirman

Rastislav Káčer

SaS

Viliam Karas

Slovensko

Teraz najčítanejšie