Denník N

Športujúci boli cez pandémiu v menšom riziku. Nemusí to však byť len samotným pohybom

Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

ak sa dá v období pandémie nájsť nejaké pozitívum, je ním vedecký pokrok aj nové poznatky v oblasti medicíny.

Dáta získané v uplynulých mesiacoch využili aj odborníci zo Španielska, ktorí hľadali odpoveď na otázku, či cvičenie a fyzická aktivita priamo pomáhajú k posilneniu imunity.

Odpoveď nie je samozrejmá.

Aj keď je známe, že pohyb napomáha lepšej vitalite, nie je isté, či fyzicky aktívni ľudia pri potlačení infekcie profitujú len z celkového lepšieho zdravia, alebo za vyššiu odolnosť voči chorobám vďačia aj konkrétnym priamym zmenám v imunitnom systéme.

Aj New York Times upozorňuje, že viac pohybu si často nespochybniteľne spájame s vyššou odolnosťou voči infekčným chorobám, poväčšine však ide len o „ľudovú múdrosť”, ktorá nemá dostatočnú oporu v odborných štúdiách.

Vedci teraz skúmali rizikové faktory spojené s covidom a objavili niekoľko podporných dôkazov, ktoré pravidelné cvičenie spájajú s priamym vplyvom na odolnejší imunitný systém.

Prínos výskumu autori vidia aj v tom, že na základe nových dát dokážu povedať, koľko „aktívnych” minút za týždeň stačí na posilnenie odolnosti organizmu voči infekcii.

Iní odborníci na imunológiu a infekčné choroby sú pri interpretácii výsledkov opatrnejší, zhodujú sa však, že fyzická aktivita môže pomocou určitých mechanizmov priamo prispievať k ochrane zdravia.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok, vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Uplynulý mesiac publikoval British Journal of Sports Medicine metaanalýzu, ktorej závery vyvolali nadšenie medzi odborníkmi v oblasti cvičenia. Tí tvrdia, že nové zistenia by mohli viesť k aktualizácii všeobecných usmernení o tom, ako fyzická aktivita a cvičenie vplývajú na starostlivosť o zdravie, ako aj to, aký majú dosah na medicínu.

V spomínanej analýze vedci skúmali 16 štúdií, ktoré sa týkali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie