Denník N

Minister Karas je v súdnom spore s vlastným rezortom. O čo ide, nechce prezradiť

Nový minister spravodlivosti Viliam Karas na rokovaní vlády. Foto N - Tomáš Benedikovič
Nový minister spravodlivosti Viliam Karas na rokovaní vlády. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 15. 9. o 9:55. Nový minister spravodlivosti bol advokátom katolíckej cirkvi v majetkových sporoch. V cirkvi sa aj súkromne angažuje, je členom kresťanského Hnutia fokoláre.

Predseda advokátskej komory Viliam Karas (46) od utorka vedie ministerstvo spravodlivosti, s ktorým je ako advokát aj v súdnom spore. Zastupuje klienta, ktorý sa s ministerstvom súdi. Karas neprezradil, pre koho to robí a čoho sa spor týka.

To, že je v súdnom spore s vlastným rezortom, zverejnil až po otázke Denníka N, v koľkých prípadoch v súčasnosti zastupuje stranu sporu súdiacu sa so štátom.   

„Môžem uviesť, že voči ministerstvu spravodlivosti zastupujem v jednom konaní, kde, samozrejme, budem iniciovať s klientom zmenu právneho zastúpenia,“ odpovedal Karas.

O Výbohovi najprv mlčal, najala si ho cirkev

Nový minister je dlhoročný advokát, Hospodárske noviny upozornili, že desať rokov je vo firme Alfa Group SR blízkej oligarchovi a priateľovi Roberta Fica Miroslavovi Výbohovi, ktorého stíhajú, že bol sprostredkovateľom úplatku 150-tisíc eur pre Petra Pellegriniho v krabici od šampanského. Karas je v tejto firme s českým zbrojárom Jaroslavom Strnadom a Výbohovým blízkym spolupracovníkom Ivanom Šubrtom.

Šubrt v minulosti šéfoval Výbohovej zbrojárskej spoločnosti Willing, ktorá za éry Smeru získavala lukratívne štátne zákazky. Karas Hospodárskym novinám nevysvetlil, či sa s Výbohom pozná a či mali spolu nejaké obchodné aktivity.

Pre denník SME napokon v stredu uviedol, že sa s Výbohom stretol pred desiatimi rokmi v rámci výkonu svojej advokátskej profesie. „Nemám s ním žiadne osobné ani pracovné vzťahy,“ povedal Karas pre denník SME. Poprel aj známosti so zbrojárom Strnadom.

Karas pracoval aj pre katolícku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

OĽaNO

Sme rodina

Viliam Karas

Slovensko

Teraz najčítanejšie