Denník N

Ramsay radí Montrealu: Slafkovský hral lepšie v reprezentácii ako vo fínskej lige

Tomáš Tatar s Jurajom Slafkovským a Craigom Ramsaym počas zápasu proti Dánsku. Foto - TASR/Martin Baumann
Tomáš Tatar s Jurajom Slafkovským a Craigom Ramsaym počas zápasu proti Dánsku. Foto – TASR/Martin Baumann

71-ročný tréner priznal, že draft sledoval iba v televízii na Floride, lebo si pomýlil dátum.

Žiadny iný tréner nepomohol k vzostupu Juraja Slafkovského tak veľmi ako Craig Ramsay. Kanaďan vedie slovenskú reprezentáciu už päť rokov a bol to práve on, kto dal 17-ročnému hokejistovi šancu v seniorskom tíme Slovenska.

Slafkovskému dôveroval na svetovom šampionáte v roku 2021 v lotyšskej Rige. V šiestich zápasoch síce nedal žiadny gól, no predviedol výborné výkony.

Potom sa predstavil s národným tímom na olympiáde v Pekingu, kde pomohol k zisku bronzových medailí. Slafkovský sa stal so siedmimi gólmi najlepším strelcom a najproduktívnejším hráčom turnaja.

Ramsay s odstupom času pre kanadský web Le Journal de Montréal priznáva, že tohtoročný draft veľmi prežíval. Po prvom kole dokonca povedal žene, že sa musí ísť prejsť. „Od radosti mi vyšli aj slzy. Bol to veľký dar pre mňa, ale hlave pre mladých chlapcov a Slovensko,“ hovorí.

Slafkovský sa stal draftovou jednotkou, vybral si ho Montreal. Dvojkou sa stal ďalší jeho zverenec z reprezentácie Šimon Nemec (New Jersey).

Predstaviteľov Canadiens a Devils však varoval, aby Slafkovského a Nemca nedraftovali, ak by ich kvality nechceli naplno využiť. „Potrebujú ukázať svoju kreativitu,“ upozorňuje.

Pred draftom mal Ramsay dlhý rozhovor s Vincentom Lecavalierom, ktorý pôsobí v manažmente Canadiens. „Volal mi dvakrát. Prvý raz po lotérii a potom týždeň pred draftom. Zakaždým sme sa zhovárali asi 45 minút, chcel o Slafkovskom a Nemcovi vedieť všetko,“ vysvetľuje.

„Povedal som mu jednu vec. Áno, Juraj hral lepšie v reprezentácii ako vo fínskej lige, ale moje vysvetlenie bolo jednoduché.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

hokejová reprezentácia

Juraj Slafkovský

NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie