Denník N

Záhrada hudby plná hravosti, farieb a oslobodzujúceho smútku. Jeden z najlepších slovenských albumov zaznie naživo

Marián Varga s Pavlom Hammelom pri fotení pôvodného obalu platne. Foto - Tibor Borský
Marián Varga s Pavlom Hammelom pri fotení pôvodného obalu platne. Foto – Tibor Borský

Zelená pošta Mariána Vargu, Pavla Hammela a Kamila Peteraja má 50 rokov. Nová zostava hudobníkov ju zahrá na ôsmich koncertoch.

Jej hlavný autor Marián Varga o nej hovoril ako o svojej Óde na radosť. Vznikla už počas rozbehnutej normalizácie, no vplyv režimu, ktorý len tri roky predtým uťal v Československu všetky nádeje na slobodnejší život, tu necítiť. Svojím spôsobom tak táto platňa, aj keď vyšla v roku 1972, stále spadá do bezstarostných 60. rokov, keď hudobníci nemali žiadne vnútorné či vonkajšie limity.

Nie je to len tým, že niektoré z piesní ešte pochádzajú z obdobia Prúdov (Z ďatelín, Smutná ranná električka). Marián Varga v tom čase prežíval svoje najtvorivejšie obdobie. Spolu s textárom Kamilom Peterajom sa chodili kúpať do Petržalky, nie do tej betónovej, ale ešte zelenej, a vždy keď sa Varga vrátil domov, zložil novú pesničku.

Album Zelená pošta nadväzuje na tvorbu skupiny Prúdy, no v skutočnosti ho nahralo Collegium Musicum, čiže nová Vargova zostava s Fedorom Frešom a bubeníkom Dušanom Hájkom, ktorých doplnili gitaristi Rasťo Vacho a Radim Hladík. Hudobníci hľadali rôznych spevákov, no na konci Marián pretlačil Pavla Hammela, čím Zelená pošta nadväzuje na Prúdy alebo skôr na tretiu pesničkovú stranu z dvojalbumu Konvergencie. Je to skôr koncepčný ako pesničkový album, lebo jednotlivé skladby nadväzujú plynule na seba – tak ako mnohé cenené svetové albumy tej doby.

Zelená pošta mala svoju koncertnú premiéru až v roku 2012 na festivale Konvergencie. Vtedy ešte žili Marián Varga s Fedorom Frešom. Z pôvodnej koncertnej zostavy sa na aktuálnom turné predstavia len spevák Pavol Hammel, gitarista Fero Griglák a klávesista Peter Preložník. Doplnia ich na basu Fedor Frešo mladší a klávesák Vladislav „Slnko“ Šarišský. Turné sa začína v sobotu 17. septembra v Trenčíne a pôvodne malo mať len sedem večerov. Keďže bratislavský koncert sa vypredal, skupina sa rozhodla pridať ešte jeden bratislavský termín.

Zelená pošta – turné 2022

17. 9. – Trenčín, Piano klub, PKO
18. 9. – Nitra, PKO
19. 9. – Banská Bystrica, Aula SZU
20. 9. – Košice, Historická radnica
21. 9. – Prešov, Kino Scala
22. 9. – Žilina, Dom odborov
23. 9. – Bratislava, Stars Aréna (vypredané)
26. 9. – Bratislava, Stars Aréna

Zľava: Vladislav Šarišský, František Griglák, Fedor Frešo ml., Peter Preložník, Martin Valihora a Pavol Hammel.

Dodnes je tento album jedným z vrcholov slovenskej hudby. „Púšťam si  Zelenú poštu znova a znova, nič pri tom nerobím, len sedím, počúvam, som k tej lúke s bielym koňom a biliardovým stolom stále bližšie…,“ napísal český kritik Jiří Černý. Mnohí poslucháči to majú podobné. Denník N oslovil ľudí, ktorí majú blízko k tomuto albumu. Sú medzi nimi priami aktéri, pamätníci alebo fanúšikovia, pre ktorých je Zelená pošta albumom, ktorý im zmenil život.

Kamil Peteraj (textár a básnik)

V tom čase sme sa chodili kúpať s Mariánom aj Milanom Lasicom do Rusoviec. Zelená pošta vznikla spontánnym spôsobom. Marián si dával rôzne podmienky mimo štandardu, že chce

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie