Denník N

Aké sú nebezpečenstvá technoutopizmu

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Technoutopizmus je ideológia, ktorá hrá vabank s osudom ľudstva.

Autor je kultúrny antropológ, University of London

V čase environmentálnej multikrízy sa mnohí z nás upínajú k technickým riešeniam. Pokroky vo vede a technike posledných desaťročí ľudstvu dodávajú sebavedomie, že dokážeme dostať pod kontrolu nielen planétu, ale aj našu vlastnú civilizáciu, a tak sa vyhnúť bolestivým zmenám v našom konzumnom spôsobe života.

Myšlienka technoutopizmu je zvodná. Masíruje kolektívne ľudské ego a je kompatibilná s globálnym, minimálne regulovaným kapitalizmom. A najmä nás utvrdzuje v tom, že dráha extrakcie a podmaňovania si prírody, po ktorej dnes ľudstvo už nekráča, ale priam beží, je tou správnou cestou.

V mentálnom svete technoutopizmu je devastácia planéty, ktorej sme dnes svedkami, len dočasnou a nie veľmi podstatnou epizódou, spôsobenou nie príliš veľkou kontrolou človeka nad prírodou, ale absenciou totálnej kontroly. Problém vyriešime, keď si pomocou techniky dokážeme úplne podmaniť klímu či chemické zloženie oceánov a pôd. Potrebujeme po ceste za kontrolou bežať ešte rýchlejšie ako doteraz.

Táto logika však naráža na minimálne tri veľké problémy.

Po prvé, do problémov s deštrukciou životného prostredia sme sa dostali vinou techniky, nie napriek nej. Technický pokrok nie je politicky neutrálny projekt, ale má

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie