Denník N

Klub z mesta duchov. FK Karabach je symbolom azerbajdžanského futbalu

Badavi Husejnov z FK Karabach. Ilustračné foto - TASR/AP
Badavi Husejnov z FK Karabach. Ilustračné foto – TASR/AP

Slovenská reprezentácia nastúpi vo štvrtok v Trnave v Lige národov proti Azerbajdžanu.

Qarabağ Futbol Klubu, u nás FK Karabach, je viac ako futbalový klub. Najsilnejší tím v Azerbajdžane nemá jednoduchý príbeh, lebo pochádza z komplikovaného regiónu.

Tento týždeň sa opäť začali boje medzi Azerbajdžanom a Arménskom, dvoma susednými štátmi, ktoré sa už od roku 1993 sporia o územie Náhorného Karabachu.

FK Karabach je dnes symbolom – a podľa miestneho novinára dokonca synonymom – azerbajdžanského futbalu, hoci na svojom pôvodnom štadióne nehrá už takmer tridsať rokov.

Počas vojny medzi Azerbajdžanom a Arménskom sa totiž z Agdamu, mesta v Náhornom Karabachu, kde hrával FK Karabach, stalo „mesto duchov“.

Futbalový klub však pokračuje, aj keď odvtedy hráva v Baku, hlavnom meste Azerbajdžanu. Pre miestnu vládu je dôležitým nástrojom, tímom, ktorý ju reprezentuje v Európe, a príkladom toho, ako sa politika mieša so športom.

Tím, ktorý počas sovietskej éry nedosahoval žiadne úspechy a pohyboval sa v nižších súťažiach, dnes nemá v Azerbajdžane konkurenciu.

Nikto s ním nedokáže súperiť, ostatné kluby majú menšie rozpočty. FK Karabach sa dokáže aj pravidelne dostávať do európskych pohárov. Aj keď sa momentálne opäť vyostril konflikt medzi Azerbajdžanom a Arménskom, vo štvrtok nastúpil doma proti francúzskemu Nantes v skupinovej fáze Európskej ligy – a vyhral 3:0.

„Karabach je azerbajdžanským futbalom,“ vysvetľuje Denníku N Elsever Memmedov, športový novinár portálu Qafqazinfo.az. „Každý miluje tento klub, akoby bol reprezentáciou. Európske zápasy bývajú vypredané, ľudia zbožňujú hráčov aj trénerov. Keď hrajú vonku a vracajú sa do Azerbajdžanu, fanúšikovia za nimi chodia aj na letisko,“ pokračuje.

Tréner s toaletným papierom

Ešte pred tridsiatimi rokmi bola v Agdame úplne iná situácia. Mesto okupovali Arméni a v bojoch zahynul

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Ofsajd

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie