Denník N

Vojenská záchranárka: Naučila som sa poradiť si so svojimi emóciami. Ak máte pomôcť, musíte mať chladnú hlavu

Vojenská záchranárka Olena. Foto - archív O.
Vojenská záchranárka Olena. Foto – archív O.

Na Ukrajine sa posledné týždne hovorí už aj o mobilizácii žien. Hoci v prvej fáze by sa to týkalo len odborníčok niektorých špecializácií, ktoré by sa mali od 1. októbra 2022 zaregistrovať vo vojenkomatoch, v ukrajinskej spoločnosti to už vyvolalo vlnu nevôle.

Spýtali sme sa na to dobrovoľnej vojenskej záchranárky Oleny, ktorú jej kolegovia volajú Káva, jej priezvisko na základe jej prosby neuverejňujeme.

Olena aktuálne pôsobí v Doneckej a Zaporrižskej oblasti na východe Ukrajiny. V rozhovore opisuje, prečo sa stala vojenskou záchranárkou, v akých podmienkach fungujú na fronte ženy aj ktorá skúsenosť bola doteraz pre ňu najťažšia.

Ako vnímate povinnú registráciu žien určitých odborností vo vojenkomatoch, ktorá sa spúšťa na Ukrajine od 1. októbra?

Pre mňa osobne nie je problém ísť sa zaregistrovať do vojenkomatu. Ani si nevšímam, že by sa okolo tejto témy viedli nejaké búrlivé diskusie. Neviem, či je to dobrý krok alebo nie je. Ja sama už šesť rokov pôsobím v dobrovoľníckej organizácii Hospitallers, pracujem ako vojenská zdravotníčka, to znamená, že sa musím zaregistrovať. Pre ženy, ktoré nemajú blízko k vojne, ale ich povolania sú zaradené do tohto zoznamu, to však zrejme bude problém a môžu prepadnúť panike.

V skutočnosti teda ide skôr o to, nakoľko je na to človek pripravený, alebo či sa na to dokáže pripraviť. Rozumiem iným ženám aj ich panike. Ja však robím túto prácu už niekoľko rokov a nie je to nič až také strašné. Som vo vojne, žijem v nej, má to svoje výhody aj nevýhody. Samozrejme, takéto podmienky nie sú vhodné pre náročnejšie ženy, ale treba pochopiť, že dnešná situácia si to vyžaduje. Treba len prenastaviť svoj mozog, celú svoju bytosť. Na vojne stretávam veľa dievčat a žien a pre nás všetky je to práca, ktorú musíme robiť. Máme tu vojnu, takže každý by mal priložiť ruku k dielu – muži aj ženy.

Napríklad my ako vojenskí zdravotníci sme dobrovoľníci, čiže od štátu nedostávame žiadny plat. Ak však štát povolá niektoré ženy do armády, budú dostávať plat a navyše sa potom budú môcť vrátiť do svojej práce – na svoje pôvodné miesto.

Chápem to správne, že ako dobrovoľná zdravotníčka nedostávate vôbec žiadny plat?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie