Denník N

Anarchia, oheň a krv. Ako George R. R. Martin vrátil drakov do fantázie

George R. R. Martin, jeho kniha Oheň a krv a upútavka na jej aktuálnu adaptáciu. Foto - Henry Söderlund
George R. R. Martin, jeho kniha Oheň a krv a upútavka na jej aktuálnu adaptáciu. Foto – Henry Söderlund

Knižná predloha i aktuálny seriál prinášajú vynikajúcu zábavu, napätie a radosť z rozprávačstva.

V roku 1964 sa šestnásťročný George R. R. Martin ako prvý účastník zaregistroval na historicky prvý con fanúšikov komiksu v New Yorku. Zaplatil vstupné dolár a pol, preňho veľa peňazí, za ktoré sa dal kúpiť tucet zošitov so superhrdinami. Hoci prišiel aj tvorca Spidermana, podujatie prilákalo sotva stovku návštevníkov, no tínedžera Martina nadchlo.

Učiteľ angličtiny mu na strednej škole vyhadzoval na oči, že márni čas literárnou fantastikou, ale mladík sa nedal odradiť. O pol storočia neskôr chodia na podobné akcie desaťtisíce divákov a Martin patrí k najúspešnejším spisovateľom na svete. Seriálové spracovanie jeho Hry o tróny získalo desiatky cien a milióny fanúšikov roky čakajú na záverečný diel knižnej ságy. Mnohé jeho knižky sa dočkali filmového spracovania, najmä v produkcii HBO.

Napínavý spin-off

Aktuálne sa vysiela seriál Rod draka. Predlohou sa stala spisovateľova kniha Oheň a krv, ktorá vyšla pohotovo už roku 2019 aj v slovenčine v kvalitnom preklade Lucie Halovej a Jany Pernišovej v Tatrane. Ide o prvý zo zamýšľaných dvoch dielov. Autor knihu žartom označil za „GRRMarillion“ s odkazom na Tolkienov Silmarillion, posmrtne vydaný súbor príbehov, udalostí a mýtov z histórie Stredozeme.

V žánri sa tomu hovorí spin-off, doplnok ku komplexnému univerzu fiktívneho sveta. V takých knihách sa zväčša vyrozpráva osud niektorej postavy, prípadne dejiny istej rodiny alebo oblasti, alebo príbeh pred hlavnými udalosťami či po nich. Fantasy ako moderná rozprávka pozná mnoho príkladov podobných postupov podmienených hlavne komerčným úspechom.

G. R. R. Martin sa rozhodol napísať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie