Denník N

Natočil dokument o ezoterických fenoménoch: Biorezonancia pôsobí vedeckejšie než kryštály, no nefunguje

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Lukáš Jánoš je členom projektu Investigátori, ktorý konfrontuje ezoteriku s vedou. S vedcami nazrel do prístroja, ktorý sľubuje diagnostiku na základe biorezonancie, a testoval aj úspešnosť prútikárov. Rovnomenný šesťdielny dokumentárny seriál, ktorý z toho vznikol, momentálne uvádza RTVS.

V rozhovore sa dočítate aj:

  • ako to vyzeralo vo firme, ktorá biorezonančné prístroje vyrába;
  • ako reagujú propagátori ezoterických javov, keď experiment nevyjde podľa ich predstáv;
  • či sa ezoterická scéna radikalizuje;
  • ako funguje česká Paranormálna výzva;
  • či bol filmársky tím po nakrútení seriálu ešte skeptickejší.

V televíznej sérii Investigátori, ktorú uvádza RTVS, sa snažíte vedecky testovať nadprirodzené javy. Ako vznikala?

S režisérom projektu Petrom Pokorným sa poznáme od strednej školy. Ja som bol vždy skeptickejšie naladený voči náboženským a ezoterickým témam. On im bol veľmi otvorený a zaujímal sa o mágiu. Na základe našich nekonečných diskusií prišiel Peter asi 10 rokov dozadu za mnou a navrhol, že by sme to mohli pretvoriť do filmovej podoby. S tým, že by sme sa zamerali na racionálne a vedecké overovanie svojich názorov.

Spojili sme sa s vedcami Slovenskej akadémie vied Michalom Teplanom a Oliverom Štrbákom, a tak vznikla naša štvorica, ktorú diváci môžu vidieť v prvom diele.

V seriáli hľadáte odpovede na to, či môže fungovať biorezonancia, hľadanie vody pomocou prútikov či jasnovidectvo. Podľa čoho ste vyberali, čo budete dokazovať?

Snažili sme sa vybrať témy, ktoré sú širšie a dajú sa dobre spracovať. Na biorezonanciu nás naviedli Michal s Oliverom, lebo je technická. Máte konkrétny prístroj, ktorý môžete rozoberať, viete tam merať hodnoty a ľahšie pripravíte overovacie experimenty. Ale vyberali sme aj populárne témy ako astrológia či klinická smrť, čo je téma, ku ktorej smeruje celá séria.

Čo hovorí veda o nosnej teórii biorezonancie – že živá aj neživá hmota obsahuje informácie, ktoré môže posúvať ďalej pomocou slabých elektromagnetických impulzov?

To, že môžem rezonanciu použiť na ovplyvnenie neživej hmoty, je fakt. Napríklad zvukom viem takto rozbiť pohár. Ale to, že by som konkrétnu hmotu dokázal odlíšiť v tele na úrovni patogénu a liečiť tým, nevychádza zo žiadnej vedeckej teórie. Vplyv [magnetických] polí na ľudské telo nie je prebádaná téma a oplatí sa ju skúmať. No rozhodne nemôžem povedať, že niečo funguje, keď na to nemám dôkazy.

Magneticko-rezonančný prístroj Bicom, ktorý podľa výrobcov vraj kombinuje poznatky tradičnej čínskej medicíny, kvantovej fyziky a nemeckej technológie, ste rozobrali s odborníkmi zo Slovenskej akadémie vied. Čo ste v ňom našli?

Techniku, ktorá fajn vyzerá, bliká a vydáva slabé magnetické pole. Ale v zásade je to magnetické pole také slabé, že aj keby sa niekedy vedecky dokázalo, že má pozitívny účinok na telo, tak by ho prehlušilo aj všadeprítomné magnetické pole Zeme. Takže to,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Omyly mysle

Pseudoveda

Rozhovory

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie