Denník N

Rastislav Káčer: Putin je zločinec, prvý rozhovor budem mať s ukrajinským ministrom

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nový minister zahraničných vecí Rastislav Káčer si netrúfa odhadovať, ako dlho vydrží menšinová vláda, no vraví, že vládnutie bez väčšiny v parlamente je bežné aj v zahraničí.

Káčer vraví, že nerozmýšľal o tom, či Igor Matovič mal odísť z funkcie, aby sa zachovala štvorkoalícia, no dúfal, že SaS vo vláde ostane. „Pre mňa ako človeka – myslím to  občiansky – bol do poslednej chvíle ideálny scenár, aby vláda pokračovala a v nej by pokračoval aj minister Korčok.“

V rozhovore hovorí aj to:

  • ako sa stal ministrom a prečo ponuku prijal;
  • ako sa pozná s Igorom Matovičom a o výzve, ktorú pre neho podpísal;
  • čo si myslí o budúcnosti Ukrajiny a sankciách voči Rusku;
  • ako si predstavuje vzťahy s Maďarskom.

Ako ste sa vlastne stali ministrom? Kto a kedy vás oslovil?

Oslovil ma Jaroslav Naď v mene premiéra. Prišiel za mnou domov – bolo to asi pred mesiacom – a povedal, že ak vláda bude pokračovať v menšine, premiérovi veľmi záleží na tom, aby pokračovala kontinuita zahraničnej politiky. Povedal, že dôveryhodnosť je pre nich kľúčová vec a že nevidia lepšieho kandidáta. Sedeli sme dlho.

Hneď vtedy ste povedali áno?

Povedali sme si podmienky. Mojou občianskou a profesionálnou prioritou bolo, aby pokračovala vláda, a ideálnym scenárom bolo, aby Ivan Korčok pokračoval ako minister. Ale povedal som, že rozumiem všetkým ich argumentom. Mám dobrý vzťah s premiérom a má moju dôveru ohľadom jeho hodnotového sveta, vnímania, kam Slovensko patrí a aká má byť zahraničná politika. Argumentom pre bolo aj to, že pani prezidentka má absolútne jasné postoje. A hlava štátu hrá v zahraničnej politike kľúčovú úlohu. Vedel som teda, že ak by som sa stal ministrom, môžem sa o ňu oprieť. A aj predseda parlamentu bol vždy v kľúčových chvíľach človekom, ktorý bol na strane konsenzu zahraničnej politiky a absolútne podporoval priority tak, ako ich presadzoval minister Korčok.

Dali ste si čas na rozmyslenie, alebo ste ponuku prijali už na prvom stretnutí s Naďom?

Čas na rozmyslenie som si nezobral.

Prečo ste vlastne súhlasili?

V prvom rade preto, že toto obdobie je také zložité, že udržať zahraničnú politiku, podporu Ukrajine, jednotu Európskej únie a prejsť energetickou krízou považujem za také veľmi dôležité, že keď neustrážime najbližších šesť mesiacov, môže to erodovať celú kohéziu Európskej únie či solidaritu spojencov v NATO.

Čo bolo ďalším dôvodom?

Myslím si, že človek má konať vtedy, keď môže, a vtedy, keď konať má. Prirovnal by som to k jednej z tradičných kresťanských hodnôt. Volá sa to akt pokánia, je to katolícky aj luteránsky a podľa mňa aj starozákonný princíp. Hovorí sa pri ňom: vyznávam všemohúcemu Bohu i vám, bratia a sestry, že som veľa zhrešil svojimi myšlienkami, slovami, skutkami a zanedbávaním dobrého. Dlho som nechápal, čo za hriech je zanedbávanie dobrého. Až kým som počul anglickú omšu, v ktorej sa tá časť  prekladá inak – je to to, v čom som zlyhal, v čom som nekonal. V mojom prípade by nekonať a uprednostniť svoj komfort znamenalo, že by som poprel 30 rokov práce, ktorú sme robili spolu s ministrom Korčokom a s celou našou generáciou. A keď hrozí, že sa robota našej generácie môže roztopiť ako snehuliak v apríli a ja nebudem konať, sám sebe by som sa nemohol pozrieť do očí. Konať je kresťanské, tak to má byť, je to starý princíp.

Aj za vojny tu boli dva spôsoby, ako sa zachovať, keď vám zaklopal Žid na dvere. Mohli ste ho poslať preč a povedať – vieš čo, asi si s tým nebudem babrať ruky a mať problémy. A jeho zobrali do lágra a išiel hore komínom. Ten druhý spôsob bol skutočný kresťanský – človek ho schoval do pivnice aj s rizikami, ktoré z toho vyplývali.

Absolvovali ste vypočutie na úrade vlády tak ako ostatní kandidáti na ministrov?

Nie. Neviem, čo absolvovali iní kandidáti.

Bolo to vypočutie, kde bol premiér, Igor Matovič a ďalší ľudia z koalície.

S premiérom sa poznáme tak dlho a detailne, že sme si nepotrebovali nič vysvetľovať.

Stretli ste sa vôbec predtým s Matovičom? Ste nominant premiéra, ale tým pádom aj nominant OĽaNO.

Dnes (v stredu – pozn. red.) som sa s ním prvýkrát v živote stretol na rokovaní vlády.

V živote ste sa s ním nestretli? A čo ste si povedali dnes?

Podali sme si ruky a pán predseda povedal, že ma

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Rastislav Káčer

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie