Denník N

Fico a Sulík rozumejú, čo je pre ich voliča ľavičiar a liberál

Ak budete znova čítať, že voliči ľavice viac počúvajú na štátne vlastníctvo strategických podnikov a bezplatnú zdravotnú starostlivosť, zbystrite.

Zvykneme Smeru vyčítať, že sa tvári ako ľavicový, ale nespráva sa tak. Že je preň úplne prirodzené starať sa o ceny v obchodoch a rovnakú váhu vie dať okatému spojenectvu s katolíckou cirkvou.

Inokedy zas vyčítame Sulíkovi, že právam gejov a lesieb sa venuje menej, ako by liberál mal. No je ochotný cestovať do Nemecka, aby poučoval Merkelovú, ako chrániť Európu, a že sloboda ho zaujíma, iba keď ide o podnikanie.

Títo politici však možno len porozumeli, ako nálepky ľavica, pravica, konzervatívec, liberál v hlavách ich voličov fungujú a že neberú ohľad na učebnicové predstavy.

Výskum, ktorý prostredníctvom agentúry Focus meral postoje slovenských voličov, ukázal, že ľudia si ľavicu a pravicu predstavujú inak, ako je normou v tradičnej debate postavenej na západoeurópskej predstave o politických stranách.

Jednotlivé postoje Smeru alebo Sulíka si podľa výsledkov výskumu neprotirečia s tým, ako ich voliči chápu ľavicu a liberalizmus.

Ako zisťovali

Autori a autorky výskumu na reprezentatívnej vzorke slovenskej populácie zisťovali, či to, že sa ľudia cítia viac ako ľavičiari alebo pravičiari a liberáli alebo konzervatívci, súvisí s tým, v čo veria, teda aké hodnoty vyznávajú.

Na to, či sú viac pravičiari, alebo ľavičiari a liberáli alebo konzervatívci, sa ich vo výskume priamo opýtali.

Okrem toho dostali respondenti batériu otázok, ktorá zisťovala ich postoje ku konkrétnym opatreniam (napríklad nárok na dávku v hmotnej núdzi).

To, v čo veria (teda aké majú hodnoty), zisťoval výskum podľa váhy, akú v dotazníku prikladajú morálnym aspektom pri svojom usudzovaní a rozhodovaní, a ako súhlasia alebo nesúhlasia s vybranými tvrdeniami.

Dotazník obsahuje päť škál, ktoré zodpovedajú piatim morálnym základom: starostlivosť a ublíženie, férovosť a podvádzanie, lojálnosť a zrada, autorita a podrývanie a posvätnosť a úpadok. Tie podľa v súčasnosti rozšírenej teórie dokážu pomerne presne predpovedať, či je človek konzervatívec, alebo liberál a pravičiar alebo ľavičiar.

Napríklad: pravicového konzervatívca podľa predovšetkým amerických výskumov určíte na základe toho, že si viac ako liberál cení autority (morálny základ autorita/podrývanie), pravdepodobnejšie (ako liberála) by ste ho našli pri vztyčovaní vlajky jeho krajiny (morálny zaklad lojálnosť/zrada) a predstava homosexuálneho aktu v ňom s väčšou pravdepodobnosťou vzbudí pocit hnusu, akéhosi porušenia tabu (morálny základ posvätnosť/úpadok). Typický ľavicový liberál zas bude vždy prvý tam, kde sa ubližuje bezbranným (morálny základ starostlivosť a ublíženie).

Slovensko verí inak

No keď slovenskí výskumníci a výskumníčky analyzovali súvis piatich morálnych základov a vlastného ľavo-pravého sebazaradenia, významný vzťah našli len medzi prihlásením sa k ľavici alebo pravici a morálnymi základmi lojálnosť/zrada a posvätnosť/úpadok.

Teda čím viac považujú voliči za dôležité otázky súvisiace s lojálnosťou/zradou („vlastných“, napríklad štátu alebo rodiny), tým viac sa cítia ako pravičiari. Tento výsledok je v zhode s tým, ako sa na Slovensku o pravici tradične rozpráva.lavoprave

Prekvapivé je, že výskum ukázal aj to, že čím viac sa ľudia hlásia k ľavici, tým viac považujú za dôležité zachovávať posvätnosť (napríklad niektorých pravidiel alebo tela) a chrániť seba a spoločnosť pred úpadkom.

Medzi ľuďmi, ktorí sympatizujú s odporcami pochodu Pride, by sme tak skôr mali nájsť ľudí hlásiacich sa k ľavici. Ak chce byť teda politická strana hlásiaca sa k ľavici na Slovensku úspešná, agendu pomoci menšinám by si mala nechať pre európskych kolegov.

Inak povedané – Smer nie je v očiach svojich voličov pokrytecký, ak sa hlási k ľavici, vyhýba sa riešeniu problémov LGBTI a zároveň sa rád ukazuje so slovenskými cirkevnými predstaviteľmi.konzervativnoliberalne

Liberáli nemajú radi utečencov

Z výsledkov výskumu vyplýva aj to, že rodová rovnosť nie je na Slovensku autentickou agendou tunajšej ľavice reprezentovanej Smerom. Naopak, čím viac voliči odmietajú rodovú rovnosť, tým viac sa k ľavici hlásia. Slovenský ľavičiar sa teda prednostne nezaujíma o zrovnoprávnenie diskriminovaných menšín.

Podľa postojov ku kultúrno-etickým a aj sociálno-politickým otázkam by sme mali vedieť pomerne presne povedať, či sa človek hlási skôr ku konzervativizmu, alebo k liberalizmu. No ani tento vzťah nie je taký, ako by sme možno čakali.

V súlade s očakávaním platí, že napríklad čím viac voliči odmietajú interrupcie, tým sa konzervatívnejšie „sebazaraďujú“.

No čím viac odmietajú prisťahovalectvo, tým sa viac považujú za liberálov a liberálky. Ak teda Sulík bojuje s Merkelovou a zároveň si hovorí liberál, je to v súlade s tým, ako o týchto veciach uvažujú slovenskí voliči.

Výskum spochybnil aj jeden z najsamozrejmejších predpokladov politických diskusií na Slovensku – že voliči rozlišujú ľavicu a pravicu podľa postojov k ekonomickým a sociálnym otázkam.

Presnejšie: výskum zisťoval, či existuje vzťah medzi názorom na prisťahovalectvo, používanie menšinových jazykov, nárokom na dávku v hmotnej núdzi, vlastníctvom strategických podnikov a bezplatnou zdravotnou starostlivosťou a prihlásením sa k ľavici alebo pravici. Žiaden takýto vzťah analýza neukázala.

Ak teda nabudúce budete napríklad čítať, že voliči ľavice viac počúvajú na štátne vlastníctvo strategických podnikov a bezplatnú zdravotnú starostlivosť, zbystrite. Je to zrejme len učebnicový predpoklad, výskum reálnych postojov ľudí na Slovensku ho nepotvrdil.

 Výskum „Morálne základy politických postojov slovenských voličiek a voličov“ realizovali Andrej Findor, Zuzana Maďarová, Alexandra Ostertágová, Martin Kanovský, Miroslav Sirota a Matej Hruška v rámci projektu „Extremist Breakthrough in the Low Turnout Elections: A Lasting Momentum?“.

Zber dát: máj – jún 2015, 1 051 respondentov a respondentiek, kvótový výber podľa rodu, veku, vzdelania, národnosti, kraja a počtu obyvateľov obce, výber vzorky a zber dát prostredníctvom anketárov zabezpečila agentúra Focus. 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre, Veda

Teraz najčítanejšie