Denník N

S hudbou začal na ZUŠ v Malackách, keď mal 19, prijali ho do špičkového európskeho súboru

Martin Adámek. Foto – © EIC
Martin Adámek. Foto – © EIC

Martin Adámek, ktorý je členom Ensemble Intercontemporain v Paríži, prichádza na Slovensko s projektom Harlekýn.

Je to skladba, ktorá dáva nový význam slovu virtuózna. Nejde totiž len o dokonalé zvládnutie nástroja. Je to unikátna performancia, hudobno-divadelná monodráma. Muzikant na pódiu nesedí, ale trištvrte hodiny je takmer nonstop v pohybe po celej scéne a v kostýme. A pritom stále hrá.

Naštudovať Harlekýna nemeckého skladateľa Stockhausena je veľkou výzvou. Sólista sa musí pripravovať niekoľko mesiacov a okrem dokonalého zvládnutia partitúry musí absolvovať aj simultánnu tanečnú prípravu. Už z toho je zrejmé, že si naň nemôže trúfnuť hocikto. Ale Martin Adámek nie je hocikto, ale člen súboru Ensemble Intercontemporain v Paríži.

Keby ste chceli športovú paralelu, je to, ako keby nejaký slovenský futbalista nastupoval pravidelne v základnej zostave tímu Paris Saint Germain.

Joker aj Freddie Mercury

„Toto dielo som objavil už na konzervatóriu. Vždy som ho chcel naštudovať, ale nikdy som na to nemal energiu a čas. V auguste 2018 som s nápadom urobiť to prišiel za naším šéfom Matthiasom Pintscherom. Súhlasil a naprogramovali sme koncert. Bola to výzva, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie