Denník N

Komentátori Denníka N: Ľudia majú stres a pracujú, poslanci majú panské maniere a prázdniny

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ôsmi slovenskí hokejisti, ktorí hrajú v KHL, slúžia zlu a mali ešte menej dejepisu ako obyčajní ľudia, hovoria v podcaste V redakcii zástupca šéfredaktora Denníka N Juraj Javorský a editor Marek Chorvatovič.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Slovenský zväz ľadového hokeja povedal, že naši hokejisti môžu hrať v ruskej KHL bez akéhokoľvek následku na ich kariéru v reprezentácii. Prečo je problém hrať v KHL?

Chorvatovič: Rusko označilo Slovensko za nepriateľskú krajinu, rozpútalo vojnu, každý deň útočí na civilné ciele. KHL je súťaž, ktorú de facto založil Putin, financuje ju Gazprom. Kluby, ktoré v nej hrajú, patria oligarchom, ktorých nechal vzniknúť a dáva im zarobiť Vladimir Putin. Prvý šéf KHL Medvedev a jeho následník Rotenberg, to sú ľudia z Putinovho najbližšieho kruhu. Ak niektorý z klubov nemá oligarcha, má ho nejaký miestny gubernátor, ktorý patrí k Putinovi. Na štadiónoch sú znaky na podporu vojny, písmená Z. Tvrdiť, že politika nesúvisí so športom, je v tomto kontexte nesprávne a asi je možné, že hokejisti to dokážu nevnímať.

Sme v tomto ako krajina ojedinelí? Mali sme rozhovor s fínskym novinárom, ktorý hovoril, že takéto niečo je vo Fínsku práve pre vojnu na Ukrajine nepredstaviteľné. On si to vysvetľuje tým, že naši športovci nie sú natoľko politicky vzdelaní. 

Javorský: Myslím, že sa to týka ôsmich hokejistov. Fínsko asi nie je jediné, ktoré sa k tomu postavilo opačne ako Slovensko. Nepamätám si všetky krajiny, ktoré to spravili, skôr to však vyzerá, že sme v tom naozaj výnimoční a hanbu na najbližšom medzinárodnom podujatí si budeme jesť sami.

Ako to tí hokejisti vysvetľujú?

Javorský: Počul som jedného z nich hovoriť, že to robí pre seba a pre svoju rodinu, sleduje, čo je dobré preňho. Sú to hokejisti, ktorí mali ešte menej šťastia na hodiny dejepisu ako iní ľudia. Podľa mňa nie je nejaké šokujúce, že to robia, sú ôsmi, nie je to veľká tragédia. Oveľa horšie je, že ich v tom podporuje Slovenský hokejový zväz. To má oveľa väčší význam pre krajinu ako týchto pár hokejistov.

Čo hovorí šéf zväzu Miroslav Šatan, ktorého si pamätám ako slušného človeka?

Chorvatovič: Drží bobríka mlčania. Keď zväz oznámil, že hokejisti z KHL môžu reprezentovať, bola to tlačová správa napísaná veľmi nudným úradným jazykom, a potom ju zopakoval Šatanov hovorca. Odkedy je Miroslav Šatan šéfom hokejového zväzu, nie je typom predsedu, ktorý by veľmi vedel alebo chcel komunikovať, čo nie je pre hokejový zväz vôbec šťastné. Ešte dodám k hokejistom: oni hovoria, že nemajú na výber, lebo musia živiť rodiny. Z tej ligy však odišlo strašne veľa fínskych aj švédskych hokejistov, uvoľnili sa ďalšie miesta, tímy hľadali nových hráčov. Zarážajúce je, že tam išli aj naši hráči priamo zo severnej Ameriky, pri ktorej som si myslel, že mohli aspoň niečo chytiť hodnotovo a mohli hovoriť, že to nie je v poriadku.

Mňa prekvapuje, že si nevedia vyhodnotiť ani bezpečnostné hľadisko. Rusko nie je bezpečná krajina a bude to platiť čím ďalej, tým viac. Nedávno uplynulo 11. výročie tragickej smrti Pavla Demitru. Nie je náhoda, že v Rusku spadne lietadlo s celým hokejovým tímom. Uvedomme si, že na nich platia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie