Denník N

Najmenej pätina Slovákov nie sú pomýlení, ale bezcitní ľudia

Priaznivci Putina a odporcovia USA na proteste Smeru z januára tohto roka. Foto N – Tomáš Benedikovič
Priaznivci Putina a odporcovia USA na proteste Smeru z januára tohto roka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Zistenie, že viac Slovákov si v rôznej miere praje víťazstvo Ruska ako Ukrajiny, patrí medzi druh prieskumov, ktorých výsledok by sme radšej nevedeli.

Žiaľ alebo našťastie, tento luxus si dovoliť nemôžeme. A to napriek tomu, že z metodiky prieskumu nie je zrejmé odstupňovanie názorov na škále od 1 (jasné víťazstvo Ruska) po 10 (jasné víťazstvo Ukrajiny). Výpovedná hodnota krajných hodnôt – teda 20,6 percenta opýtaných si želá jasné víťazstvo Ruska a 19,9 percenta jasné víťazstvo Ukrajiny – je však iba ťažko spochybniteľná. Pre úplnosť treba dodať, že 18 percent opýtaných odpovedalo, že nevie.

Odhliadnuc od známeho faktu, že aj nepríjemná pravda je vždy lepšia ako nevedomosť, si musíme priznať, že výsledok prieskumu reflektuje esenciálne, hlboko zakorenené postoje.

Stručne a jasne: žijeme v krajine, kde mierna väčšina dospelej populácie drukuje vraždeniu, znásilňovaniu a rabovaniu. To je to, čo bez akýchkoľvek pochybností vykonáva ruský agresor na Ukrajine. Priať si jeho víťazstvo znamená schvaľovať to.

Obeť sa musí podvoliť agresorovi?

Každý, kto si po Buči, Boroďanke a Mariupole želá úspech ruských páchateľov, musí mať bezcitnosť a cynizmus hlboko zakorenené vo svojej hodnotovej výbave. Táto

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie