Denník N

Čo sa stalo so Švédskom, že tam uspela krajná pravica? Premiérka odstúpila a nikto nevie, čo bude ďalej

Líder Švédskych demokratov Jimmie Akesson. Foto - TASR/AP
Líder Švédskych demokratov Jimmie Akesson. Foto – TASR/AP

Najväčším prekvapením pre miestneho novinára je, že s radikálnymi Švédskymi demokratmi rokuje každý.

Vo Švédsku, ktoré je dlhodobo známe ako jedna z najtolerantnejších a najšťastnejších krajín na svete, môže vzniknúť vláda s podporou strany s neonacistickými koreňmi.

Zatiaľ čo ešte pred pár dňami to mnohí považovali „len“ za potenciálnu hrozbu, dnes ide o reálnu možnosť. Švédski demokrati, ktorých hlavnou agendou sú protiimigračné názory, dosiahli v nedávnych voľbách rekordný úspech.

Po zverejnení kompletných výsledkov je jasné, že spolu s ďalšími tromi pravicovými stranami môžu vytvoriť tesnú väčšinu v parlamente, hoci automaticky nemusia byť vo vláde. Líderka ľavicového bloku a súčasná premiérka Magdalena Anderssonová už uznala porážku a podala demisiu.

„Švédsko je v šoku, ktorý spočíva aj v tom, že nikto nevie odhadnúť, čo presne sa teraz stane,“ vysvetľuje pre Denník N švédsky novinár Hynek Pallas, ktorý pochádza z českej disidentskej rodiny.

Americká televízna stanica CNBC píše, že ide o historický zlomový okamih vo švédskej politike. Čo presne ho spôsobilo a prečo sa v krajine tak veľmi darí extrémistickým silám?

Dnes je všetko inak

Švédski demokrati boli ešte prednedávnom marginálnou stranou, s ktorou ostatné subjekty odmietali rokovať. Zlomovým okamihom však bola podľa analytikov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie