Denník N

Mŕtvi dostali drevené kríže s číslom. V oslobodenom Iziume našli stovky obetí vojny

Oleg Kotenko, komisár pre otázky osôb nezvestných za zvláštnych okolností, fotí svojím smartfónom neidentifikované hroby civilistov a ukrajinských vojakov v Iziume. Foto - TASR/AP
Oleg Kotenko, komisár pre otázky osôb nezvestných za zvláštnych okolností, fotí svojím smartfónom neidentifikované hroby civilistov a ukrajinských vojakov v Iziume. Foto – TASR/AP

Väčšina zo 440 ľudí pochovaných pri Iziume zrejme zomrela na následky ostreľovania mesta. 

Tento cintorín sa nachádza na okraji Iziumu. V borovicovom lesíku na piesčitej pôde sú vykopané hroby, kde je podľa Ukrajincov pochovaných asi 440 ľudí. Ide väčšinou o individuálne hroby, ktoré označujú jednoduché drevené kríže.

Niektoré kríže sú prázdne, na iných je len číslo: 345, 347 alebo 444. Na zopár je aj meno, napríklad je tu pochovaný Nikolaj Ivanenko, výnimočne je napísaný aj dátum úmrtia.

Ukrajinské úrady objavili v Iziume cintorín, kde sú pochovaní väčšinou civilisti z mesta Izium, ktorí zahynuli od začiatku vojny. Toto mesto ukrajinské jednotky oslobodili asi pred týždňom. Prezident Zelenskyj ho prirovnával k Buči, kde ruskí vojaci mučili a popravili asi 500 ľudí.

„Chceme, aby svet videl, čo sa skutočne dialo na území okupovanom Ruskom a k čomu táto okupácia viedla. Buča, Mariupol a, žiaľ, teraz aj Izium,“ povedal ukrajinský prezident, ktorý mesto prekvapivo navštívil v stredu.

Cintorín je na okraji Iziumu. Foto – TASR/AP

Ako zomreli

Oleg Kotenko, ukrajinský komisár pre otázky osôb nezvestných za zvláštnych okolností, ktorý miesto navštívil, pre televíziu Nastojaščeje Vremja povedal, že by to Bučou nenazýval. „Ľudia sú tu pochovaní, dá sa povedať, civilizovanejšie,“ tvrdil. Podľa neho tu ležia aj deti.

Keď sa novinári ukrajinských predstaviteľov pýtali, ako títo ľudia zomreli, povedali im, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie