Denník N

Kľúčové dôkazy nesedia. Od obvinenia vyšetrovateľov NAKA prešiel rok

Naľavo jeden z obvinených vyšetrovateľov Pavol Ďurka, napravo prokurátor Juraj Chylo a generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto - TASR a N - Tomáš Benedikovič
Naľavo jeden z obvinených vyšetrovateľov Pavol Ďurka, napravo prokurátor Juraj Chylo a generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto – TASR a N – Tomáš Benedikovič

Krajská prokuratúra hovorila o silných dôkazoch proti vyšetrovateľom. Vyplývať majú najmä z odpočúvaní ich kancelárií. Časom sa ukazuje, že až tak nepriestrelné tieto dôkazy nie sú. Pochybnosti vyvoláva aj to, že obvineným stále neposkytli celé nahrávky.

Bolo pondelkové ráno 13. septembra 2021 a väčšina spoločnosti, médií aj politikov sa venovala návšteve pápeža Františka na Slovensku. Privítací ceremoniál v Prezidentskom paláci bol naplánovaný niečo po deviatej. No skôr, ako sa pápež stihol zvítať s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, spravodajské portály zasiahla iná správa.

Krátko pred deviatou médiá informovali o tom, že policajná inšpekcia zadržala štyroch vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry. Ján Čurilla, Pavol Ďurka, Štefan Mašin a Milan Sabota boli súčasťou vyšetrovacieho tému Očistec, vďaka ktorému sa podarilo obviniť a dnes už aj obžalovať bývalých policajných funkcionárov.

Išlo o elitných vyšetrovateľov, ktorí v polícii pracovali aj za éry Smeru. Vtedy ich odmeňovali, dnes o nich líder niekdajšej vládnej strany Robert Fico hovorí ako o zveroch. Dobré slovo na ich adresu nenájde ani exminister vnútra Robert Kaliňák, ktorý sa vrátil do advokácie a stojí po boku mnohých obvinených.

On i Fico sú takisto obvinení, a to v rámci akcie Súmrak.

Dnes sa zdá, že zatiaľ čo sa spoločnosť sústredila na príchod hlavy katolíckej cirkvi na Slovensko, na policajnej inšpekcii a Krajskej prokuratúre v Bratislave sa venovali prípravám na prvý z ich útokov v rámci vojny v bezpečnostných zložkách.

Tým útokom bolo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Vojna v polícii

Slovensko

Teraz najčítanejšie