Denník N

Ako budú v referende hlasovať Babišov bankár a právnik – kresťan?

Foto - Ilustračné TASR
Foto – Ilustračné TASR

Svoj postoj vysvetľujú Jozef Janov a Patrik Daniška.

Jozef Janov, šéf fondu Hartenberg, ktorý investuje osobné financie českého ministra financií Andreja Babiša

Zúčastníte sa 7. februára referenda, ktoré zorganizovala Aliancia za rodinu?

Nie, akurát budem s rodinou na lyžovačke v Jeseníkoch.

Aké máte osobné vzťahy s homosexuálmi? Čo zvyknete hovoriť vašim dobrým známym, ktorí majú na konanie referenda a jeho otázky iný názor ako vy?

Každý má právo žiť, ako chce, čo sa však týka referenda, som rodinný typ a som presvedčený, že rodina rovná sa otec plus matka. Preto na prvé dve otázky odpovedám áno a na tretiu nie. Myslím si, že systém vzdelávania by v tomto mal byť pre všetkých rovnaký.

 

Patrik Daniška, predseda Inštitútu pre ľudské práva a rodinnú politiku

Zúčastníte sa 7. februára referenda, ktoré zorganizovala Aliancia za rodinu?

Referenda sa rád zúčastním. V mnohých krajinách sa kontroverzné rodinné zmeny presadili proti vôli ľudí, a to neraz len malou skupinou sudcov. Referendum považujem za demokratický a férový spôsob, ako hľadať odpovede na tieto otázky. Ak bude referendum platné, posilní sa stabilita prijatých pravidiel, čo pomôže ich ochrane pred politikárčením a súdnym aktivizmom.

Čo sa týka prvej otázky, budem odpovedať áno. Cieľom manželstva je natrvalo k sebe pripútať manželov, aby založili rodinu, usilovali sa mať deti, a keď sa deti narodia, zabezpečiť im stabilné rodinné prostredie s oboma rodičmi. Je preto logické, že manželstvo uzatvára vždy muž so ženou.

Aj na druhú otázku odpoviem áno. Muži aj ženy majú vo výchove osobitné dary, ktoré ten druhý nevie nahradiť. Preto je najlepšie, ak deti môžu vyrastať v milujúcom prostredí s otcom a mamou. Štát by preto mal umiestňovať deti práve do takýchto kompletných rodín s novou mamou aj otcom.

Áno poviem aj na tretiu otázku. Ešte ako gymnazista som absolvoval na škole prednášku o sexe, ktorá bola skôr reklamnou prezentáciou na kondómy ako výchovou. Nechcem, aby moje deti raz museli niečo podobné absolvovať. Škola by mala byť miestom, kam sa rodičia nemusia báť poslať svoje deti.

Aké máte osobné vzťahy s homosexuálmi? Čo zvyknete hovoriť vašim dobrým známym, ktorí majú na konanie referenda a jeho otázky iný názor ako vy?

Ľudia, ktorí majú iný názor na referendum ako ja, sú väčšinou motivovaní túžbou nejako pomôcť homosexuálom, byť voči ich životom ústretoví. Tento postoj mi je sympatický, pretože prezrádza ľudskosť. Podľa mňa však vychádza z nesprávneho chápania manželstva a toho, čo je pre človeka dobré. Snažím sa im vysvetliť, že človek môže mať úctu k homosexuálom a súčasne trvať na tom, že manželstvo je len medzi mužom a ženou. Že môže homosexuálov vnímať ako rovných, no uznávať, že pre deti je najlepšie, ak vyrastajú s mamou aj otcom. Médiá nám často podsúvajú dojem, že zástancovia klasického manželstva sú takí istí ako neonacisti. Ale ono to tak nie je, snažím sa takéto predsudky odbúravať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie