Denník N

Vývoj bojov (204. deň): Ako Rusi pre šlendriánstvo prišli o utajované zariadenie, o ktorom šírili legendy

SU-30SM. Ide o rovnaký typ, ale iný kus, než o aký prišli Rusi pri Iziume. Foto - ukrajinská armáda
SU-30SM. Ide o rovnaký typ, ale iný kus, než o aký prišli Rusi pri Iziume. Foto – ukrajinská armáda

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Čo nové pri Iziume a Chersone.
  • Ušli a v lese nechali lietadlo s elektronickým zariadením, ktoré oslavovali dezinformátori.
  • Zúfalí Rusi verbujú zločincov, ale armáda trestancov nemôže vyhrať vojnu.
  • Prečo Rusi zničili priehradu pri Kryvom Rihu. 
  • Ako vyzeral život v okupovanej Balakliji – obyvateľov odstrihli od informácií, nevedeli ani o Mariupole.
  • Mapa dňa – ako vyzerá bojisko pri Iziume.
  • Videá dňa – verbovanie medzi ruskými väzňami; ako vyzerá nasadenie ruských a ukrajinských bombardérov priamo nad bojiskom; ruská propaganda si zas spravila hanbu – bombardovanie 80-ročného mostného piliera vydávala za zničenie lode s ukrajinskými vojakmi; Zelenskyj v Iziume; frontový humor v podaní ukrajinských delostrelcov.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. Obsahuje zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za štvrtok 15. septembra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Čo nové pri Iziume a Chersone. Ukrajinská armáda už nepostupuje tak expresne ako počas predchádzajúceho týždňa, ale v okolí Iziumu sa ďalej intenzívne bojuje. Centrom diania je aktuálne Lyman a okolité obce. Ak padne Lyman, Ukrajinci by mohli postupovať ďalej na východ do Luhanskej oblasti smerom na Sjevjerodoneck. Miesta ukrajinských útokov veľmi prehľadne znázorňuje mapa nižšie. Pri Iziume Ukrajinci čistia zvyšok ruských jednotiek a jasne vidno, prečo majú záujem o Lyman, z ktorého vedie cesta do Kreminnej, a ďalej je už aglomerácia Rubižne/Sjevjerodoneck/Lysyčansk.

Z oblasti Chersonu neprichádza veľa noviniek. Takmer určite falošná správa hlásila oslobodenie Kiselivky, ktorá leží len 15 kilometrov od Chersonu. Neexistuje dôkaz, že sa to naozaj podarilo. Rusi to popierajú, a zdá sa, že tentoraz majú pravdu.

Ruské médiá informujú o ťažkom údere proti budove ruskej vojenskej správy v centre Chersonu. Zatiaľ ich ukazujú len kratučké videá:

Ušli a v lese nechali lietadlo s elektronickým zariadením, ktoré oslavovali dezinformátori. Viacúčelové lietadlo Su-30SM patrí medzi to najmodernejšie, čo Rusi majú. Ešte na jar Ukrajinci jedno z nich zostrelili pri Iziume, ale oblasť už v tom čase ovládala ruská armáda, preto až do minulého týždňa neexistoval dôkaz. Dnes už vieme, že išlo o „červenú 62“ so sériovým číslom RF-81773.

Po úspešnej ukrajinskej ofenzíve čakalo postupujúcich vojakov pri troskách ešte jedno príjemné prekvapenie. Keď ukrajinské jednotky našli v lese neďaleko Iziumu trosky tohto lietadla, bol to bonus navyše.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie