Denník N

Ruská ambasáda vyvolala aféru okolo cintorína padlých vojakov. Jej verziu prevzal aj Žilinka

Polícia vlani v septembri na Facebooku tvrdila, že ruská ambasáda zneužila tému starostlivosti o hroby na propagandistické účely. Foto - FB Hoaxy a podvody - Polícia SR
Polícia vlani v septembri na Facebooku tvrdila, že ruská ambasáda zneužila tému starostlivosti o hroby na propagandistické účely. Foto – FB Hoaxy a podvody – Polícia SR

Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa priklonil k verzii ruskej ambasády, ktorú slovenská polícia označila za lživú.

Ruská ambasáda a s ňou spriaznená motorkárska skupina Brat za brata rozpútali virtuálny hon na starostu obce Ladomirová pri Svidníku, kde sa nachádzajú hroby vojakov ruskej cárskej armády z prvej svetovej vojny.

Na sociálnych sieťach rozšírili informáciu, že starosta Vladislav Cuper (nezávislý) dal bagrom odstrániť betónové obruby okolo hrobov, čím vraj pietne miesto zhanobil.

Slovenská polícia tieto tvrdenia označila za lož. Zverejnila starostovo vysvetlenie, že obec dala odstrániť betónové obrubníky, pretože sa rozpadávali. Cintorín však plánuje naďalej udržiavať.

Na stranu ruskej ambasády sa v piatok nepriamo postavil generálny prokurátor Maroš Žilinka. Na facebookovom účte oznámil, že dá prešetriť ľudí, ktorí spôsobili súčasný stav cintorína. Označil ho za „prejav hrubej neúcty, ktorý nemožno tolerovať“.

„Konanie hodné morálneho odsúdenia preto bude predmetom prešetrenia, či bezohľadným zásahom do hrobových miest nedošlo k naplneniu znakov trestného činu hanobenia miesta posledného odpočinku,“ napísal Žilinka.

Podľa Naďa pomáha Kremľu

Jeho status následne podráždil ministra obrany Jaroslava Naďa z OĽaNO, ktorý Žilinkov postoj označil za

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

1. svetová vojna

Hoaxy a propaganda

Slovensko

Teraz najčítanejšie