Denník N

Príbeh Camilly, kráľovnej manželky. Britom dlho trvalo, kým pochopili, prečo ju Charles tak miluje

Camille budú na želanie kráľovnej hovoriť kráľovná manželka. Foto - TASR/AP
Camille budú na želanie kráľovnej hovoriť kráľovná manželka. Foto – TASR/AP

Vinili ju z rozvodu Charlesa a Diany aj z psychických problémov princeznej z Walesu. Camilla si napokon našla cestu k Britom aj ku kráľovnej Alžbete II.

Svadbu princa Charlesa a Diany v roku 1981 sledovala priamo z katedrály. Keď okolo nej budúca princezná z Walesu prechádzala, na rozdiel od ostatných sa neusmievala. S kamennou tvárou hľadela na ženu, na ktorej miesto nebola podľa kráľovskej rodiny dosť dobrá.

Camilla Parker Bowles sa napokon s princom Charlesom zosobášila v apríli 2005, tri roky po smrti kráľovnej matky, ktorá ich vzťahu údajne bránila najviac.

Ako vojvodkyňa z Cornwallu sa dlho usilovala o priazeň Britov, ktorí ju obviňovali z toho, že rozbila manželstvo Charlesa s obľúbenou princeznou Dianou. Roky sa preto držala v ústraní, aj pri vystupovaní na verejnosti radšej zostávala bokom. Veľmi opatrne sa zapájala do činností v rámci monarchie, postupne však prebrala patronát nad niekoľkými charitatívnymi aktivitami.

Od smrti kráľovnej Alžbety II. ju však čakajú iné povinnosti. Ako kráľovná manželka (Queen Consort) bude stáť po boku svojho manžela kráľa Karola III.

Od prababičky k nevere

Camilla pochádza zo šľachtického rodu. Ako Camilla Shand sa narodila 17. júla 1947 v Londýne ako najstaršie dieťa majora Brucea Shanda a jeho manželky Rosalindy Cubittovej, ktorá bola dcérou Rolanda Cubitta, baróna z Ashcombe. Vyrastala na anglickom vidieku vo Východnom Sussexe, okrem Británie študovala vo Švajčiarsku a Francúzsku.

Vďaka svojmu pôvodu sa s princom Charlesom stretávala pri rôznych príležitostiach od začiatku 70. rokov minulého storočia. „Moja prababička bola milenkou vášho pradedka, čo vy na to?“ spýtala sa vraj Camilla Charlesa, keď sa s ním stretla vo windsorskom kráľovskom parku pri hre póla. Okrem športu ich spájala láska ku koňom, vášeň pre lov či záujem o maliarstvo.

https://twitter.com/juan_repspace/status/1338509572059914242

Keď bol ich vzťah čoraz vážnejší, Charles sa stretol s Camillinými príbuznými a predstavil jej niektorých členov svojej rodiny. V roku 1973 však svoj pomer ukončili. Mohla za to Charlesova

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Britská kráľovská rodina

Svet

Teraz najčítanejšie