Denník N

Ako jediný na svete skúma plazy a obojživelníky Afganistanu. Ako vyzerá život pod vládou Talibanu, kde hlavné slovo majú muži

Na zábere zoológ Daniel Jablonski (vpravo) v Afganistane. Foto – archív Daniela Jablonského
Na zábere zoológ Daniel Jablonski (vpravo) v Afganistane. Foto – archív Daniela Jablonského

Daniel Jablonski z UK v Bratislave priletel do Kábulu deň po zabití šéfa al-Káidy a Afganistan opustil v deň, keď uplynul rok od ovládnutia krajiny Talibanom. Denník N sa so zoológom rozprával nielen o jeho vedeckej práci, ale aj o zážitkoch z krajiny.

„Prečo predbiehate vážených mudžahídov?“ oboril sa ochrankár na zoológa Daniela Jablonského, keď si v miestnej predajni v Kábule kupoval SIM kartu.

V obchode sa tiesnilo veľa ľudí a Jablonski len reagoval na výzvu zamestnanca, aby prišiel k okienku. „Talibanci boli pred nami, ale povedali, že počkajú, lebo som hosť, a preto mám prednosť.“

Jablonski sa podpísal odtlačkom prsta, a keď si SIM kartu vložil do mobilu, zapol si Denník N.

Tak zistil, že americké tajné služby zabili v Kábule Ajmana Zawahrího, vodcu teroristickej siete al-Káida. Správa sa začala šíriť 1. augusta 2022, keď Jablonski priletel do hlavného mesta Afganistanu.

K operácii došlo deň predtým. „Celý Kábul bol potom na nohách,“ vraví Jablonski. „Všade boli zbrane, panovala nervozita a pribudli kontroly.“ Zoológ dodal, že situácia v krajine ovplyvnila „celú moju cestu“.

Vedec, ktorý pôsobí na Katedre zoológie Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave, pricestoval toto leto do Afganistanu, aby v krajine skúmal miestne plazy a obojživelníky.

V súčasnosti je jediným zoológom, ktorý sa aktívne zaujíma o túto tému. „Robiť takýto výskum Afganistanu zo Slovenska je limitujúce. Krajinu musíte vidieť, zažiť, ochutnať a dať si súvislosti dohromady,“ vysvetlil Jablonski, prečo sa do Afganistanu vydal. „Keď ste na mieste, o miestnych druhoch a ich prirodzenom prostredí začnete rozmýšľať úplne inak, ako keď len vidíte fotografie alebo čítate staré publikácie.“

Členovia Talibanu sa nevyhýbajú fotografiám. Záber je z Kábulu. Foto – archív Daniela Jablonského

V údolí rieky Paghman

Vedec navštívil štyri afganské provincie v okolí Kábulu, aby pátral po užovkovitých hadoch v ich prirodzenom prostredí. V niektorých prípadoch žijú vo vysokých nadmorských výškach. „Len samotný Kábul leží vo výške 1800 metrov nad morom.“

Jablonski pátral aj po mlokovi s latinským názvom Paradactylodon (Afghanodon) mustersi. Tento rok o ňom s kolegami vydal štúdiu, no živočícha predtým nikdy nevidel.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Afganistan

Príroda

Prírodné vedy

Životné prostredie

Veda

Teraz najčítanejšie