Denník N

Prilepený, primrznutý, prikovaný Matovič (udalosti týždňa)

Petková, Štrasser a Janček vyberajú udalosť, prešľap, podcenený moment a báseň týždňa.

Zuzana Petková, riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu

Udalosť týždňa

Slovensko má nových ministrov, najväčšiu pozornosť si vyslúžil nový šéf rezortu justície Viliam Karas. Problém nie je ani tak v jeho osobe ako vo výsledkoch činnosti komory, ktorú doteraz riadil.

Keď sa mala Slovenská advokátska komora jasne postaviť ku korupcii, ktorú v justícii odhaľuje polícia, zachovala sa takto:

  • advokátov z Kočnerovej Threemy či iných, ktorí mali na krku etické prehrešky, dostatočne nepotrestala s výhovorkou, že nemá vyšetrovacie právomoci alebo sa obáva následnej žaloby advokáta o náhradu škody;
  • napriek nedostatočnému využívaniu disciplinárnych právomocí sa bránila reforme disciplinárnych konaní;
  • aktívne bránila práva stíhaných advokátov, ale čušala, keď ich niektorí zneužívali (napríklad privítala zrušenie obvinenia cez 363 advokátky stíhanej v kauze Fatime, ale mlčí, keď pozíciu advokáta zneužívajú politici – advokát Robert Kaliňák a jeho politické tlačovky);
  • stavala sa proti pôvodnej súdnej reforme aj novele Trestného poriadku, ktorá mala uľahčiť prácu vyšetrovateľom.

Do akej miery bol nový minister autorom týchto stanovísk a kedy len lavíroval medzi rôznymi prúdmi advokátov, vie len on sám. Keď sa ho novinári na tlačovke pýtali, čo hovorí na kritiku Nadácie Zastavme korupciu, pokiaľ ide o jeho nomináciu, prezradil, že sme chodili na to isté gymnázium a žiadny spor medzi nami nie je. Ja dodávam, že je to možno škoda.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Udalosti týždňa

Slovensko

Teraz najčítanejšie