Denník N

Bieloruský denník: Ukrajina úspešne získava späť svoje územia. Čo čaká Lukašenka, ak Putin prehrá vojnu?

Ilustrácia – Pixabay/Marko Bukorovic
Ilustrácia – Pixabay/Marko Bukorovic

Maks z Minska sa pozrel na možné scenáre.

Napriek masívnym represiám a zatýkaniam začali po zmanipulovaných voľbách Bielorusky a Bielorusi protestovať každú nedeľu proti režimu Alexandra Lukašenka. V ten istý deň nám píše svoj Bieloruský denník Maks z Minska. Vzhľadom na vyhrotenú situáciu, v ktorej sa ocitli miestni novinári, sme sa rozhodli, že nezverejníme jeho celé meno.

Ukrajinské ozbrojené sily úspešne vedú protiútok vo vojne s Ruskom. Najviac sa darí v charkivskom smere, o niečo menej v chersonskom. V priebehu jedného týždňa ukrajinské jednotky získali späť územia, ktoré ruská armáda dobývala celé mesiace.

To dodalo optimizmus nielen Ukrajincom, ale aj Bielorusom, ktorí túžia po demokratických zmenách vo svojej krajine. Prečo?

Počas masových protestov po zmanipulovaných voľbách a násilia v roku 2020 bola práve podpora Vladimira Putina rozhodujúca pre udržanie diktátorskej moci Alexandra Lukašenka. Preto mnohí aktívni zástancovia nových volieb vidia dnes príležitosť pre bieloruskú demokraciu práve v porážke Ruska vo vojne proti Ukrajine. A čím bude táto Putinova porážka výraznejšia, tým bude Lukašenko slabší.

Aké sú však možné scenáre toho, čo by sa mohlo stať v Bielorusku v tomto „okne príležitostí“? Znamená ukrajinské víťazstvo za všetkých okolností Lukašenkov odchod? Skúsme to zistiť.

Scenár 1. Vojenský

Vzhľadom na rastúcu popularitu militaristickej rétoriky je to obľúbený scenár. Bieloruskí dobrovoľníci, ktorí teraz bojujú na strane Ukrajiny proti Rusku, radi opakujú, že najprv oslobodia ukrajinskú zem a potom aj Bielorusko. Doslova to znamená, že rôzne bieloruské ozbrojené formácie, ktoré sú práve teraz na Ukrajine, prídu do Bieloruska so zbraňami, za podpory bieloruského odboja a násilím prevezmú moc od Lukašenka.

Legitimitu podobnému scenáru dodáva aj novovytvorený bieloruský Zjednotený prechodný kabinet, ktorý oznámila Sviatlana Cichanovská, národná líderka krajiny. Dvaja zo štyroch zástupcov, ktorí sa pôvodne stali členmi kabinetu, zastupujú mocenský blok.

Alexandr Azarov, bývalý príslušník bieloruského GUBOPIK-u, nedávno povedal, že plán Peramoga je pripravený na realizáciu; je to len silový scenár prevzatia moci. Na jeho spustenie je však potrebná vhodná situácia: masové pokojné protesty a štrajky po celej krajine.

Scenár 2. Obrat

Vzhľadom na to, že Putin prehráva, Lukašenko môže zmeniť svoju rétoriku. Napriek všetkej lojalite k spoločnej histórii, Putinovým peniazom a všetkému ostatnému, čo podpora Ruska diktátorovi dáva, bieloruský tyran zo všetkého najviac miluje moc. Nie je to síce najpravdepodobnejší, ale stále možný scenár.

A potom, vo chvíli Putinovej výnimočnej slabosti, Lukašenko postrčí „topiaceho sa“ a prejde na stranu Ukrajiny a západného sveta. Uzavrie hranice s Ruskom, začne prepúšťať politických väzňov výmenou za rušenie sankcií, vyženie ruské vojská zo svojho územia a odstúpi od všetkých spojenectiev s Putinom.

Prihliadnuc na všetky ostatné problémy je možné, že takýto obrat by Lukašenkovi pomohol udržať sa ešte istý čas pri moci, ale bez Putinovej podpory by musel aj tak odísť.

Scenár 3. Prechod

Na pozadí Putinovej porážky by Lukašenko mohol začať proces riadeného odovzdávania moci, o ktorom sa už viackrát hovorilo, a presunúť sa na post predsedu Celobieloruského ľudového zhromaždenia formou predčasných prezidentských volieb. V nich by, samozrejme, zvíťazil kandidát naklonený Lukašenkovi, niekto z jeho okolia. Takáto situácia je však pre diktátora stále hrozbou – pozrime sa na príklad Kazachstanu.

Aj tu by všetko záviselo od diktátorovho nástupcu. Vznikne veľké pokušenie pustiť sa do skutočnej demokratizácie a dištancovať sa od Lukašenka. Takýto prechod by vytvoril dvojvládie, ktoré by rozkolísalo už aj tak krehký nelegitímny systém.

Bez Putinovej podpory by pre Lukašenka bolo zase o niečo ťažšie prehovárať silovikov a presviedčať ich o svojej autorite a beztrestnosti.

Scenár 4. Zrada

Slabý Putin znamená aj slabý Lukašenko. Ak si túto slabinu všimne okolie bieloruského diktátora, môže sa nájsť niekto, kto to bude chcieť využiť a dostať sa do popredia. Znamená to demokratizáciu? Vôbec nie. Pristúpi nový líder, ktorý zradil Lukašenka, na ústupky a zmierni diktatúru? Je to takmer isté.

A v prípade „súboja“ súčasných elít sa otvára veľká šanca pre predstaviteľov demokratických síl, aby sa vrátili do krajiny a viedli ju. Práve sa vytvárajú prototypy štruktúr pripravených prevziať moc.

Scenár 5. Fantazmagória

Keďže Lukašenko očakáva blížiacu sa porážku Ruska, začína rokovať s opozíciou, prepúšťa politických väzňov, púšťa do krajiny všetkých, ktorí museli odísť, pokojne odovzdáva moc Sviatlane Cichanovskej a nebráni usporiadaniu nových spravodlivých volieb. Naopak, diktátor odovzdáva všetky dokumenty a pomáha odhaliť všetkých svojich prívržencov, ktorých pošlú do väzenia až do súdneho procesu.

Do väzenia sa dostane aj samotný Lukašenko – za všetky zločiny, ktoré spáchal počas dvoch desaťročí pri moci.

***

Nikto nevie, aký scenár sa odohrá v Bielorusku, keď Rusko prehrá vojnu. Bez podpory Vladimira Putina má bieloruský diktátor len malú šancu. Občianska spoločnosť v Bielorusku a demokratické sily v krajine však musia túto príležitosť správne využiť. Pripraviť sa treba už teraz.

Z ruštiny preložila Diana Shvedová. Bieloruský denník vychádza s podporou SlovakAid.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bielorusko a Lukašenko

Bieloruský denník

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie