Denník N

Podporuje väčšina Rusov vojnu na Ukrajine?

Ste všetci za? Foto - TASR/AP
Ste všetci za? Foto – TASR/AP

Vojnový konflikt je podobne ako pandémia vnímaný ako búrka, ktorú treba jednoducho prečkať.

Andrej Kolesnikov je vedúcim pracovníkom Carnegie Endowment for International Peace

Denis Volkov je riaditeľ Centra Levada

Západ a Kremeľ majú jedno spoločné: obaja radi poukazujú na to, že ruský prezident Vladimir Putin má 80-percentnú podporu, a prieskumy verejnej mienky neustále ukazujú, že väčšina Rusov podporuje vojnu na Ukrajine. To, čo bolo kedysi opatrne označované ako „Putinova vojna“, sa teraz stalo „vojnou Ruska“ – alebo to tak aspoň vyzerá. V skutočnosti prieskumy verejnej mienky a cieľové skupiny vedené nezávislým centrom Levada odhaľujú obraz, ktorý je predsa len štruktúrovanejší, než naznačujú titulky.

Pohodlná zóna

Na začiatok treba povedať, že podpora takzvanej špeciálnej vojenskej operácie Kremľa na Ukrajine nie je nevyhnutne úprimná. V auguste necelá polovica respondentov v jednom prieskume (46 percent) uviedla, že „určite podporuje“ aktivity ruskej armády, pričom 30 percent oslovených uviedlo, že ju „skôr podporuje“ (tieto údaje sa od apríla takmer nezmenili).

Pre druhú skupinu je podpora vojny pravdepodobne ani nie tak vecou presvedčenia ako konformizmu. Niektorí respondenti sa napríklad vyjadrili, že nemôžu presne vedieť, čo sa deje, čo naznačuje, že všetko nechávajú na vládu, ktorá podľa nich vie najlepšie, čo robí. Ľudia v tejto skupine môžu mať určité pochybnosti – je pravdepodobnejšie, že vyjadrujú strach a úzkosť z konfliktu, a je nepravdepodobné, že vyjadrujú hrdosť –, ale prevažuje túžba zostať v pohodlnej psychickej a intelektuálnej zóne.

Táto zóna pohodlia je z veľkej časti postavená na presvedčení, že v zásade ide o obrannú vojnu. Po prvé, väčšina Rusov je presvedčená, že rusky hovoriace obyvateľstvo na Ukrajine – najmä v oblasti Donbasu – bolo napadnuté. V skutočnosti väčšina z tých, ktorí vyjadrili podporu vojne, zdôraznila práve potrebu chrániť týchto ľudí. Tento imperatív v ich očiach ospravedlňuje činy, ktoré by sa inak mohli zdať nemysliteľné.

Po druhé, Rusi – najmä starší Rusi – vo veľkej miere veria, že ich krajina sa musela „brániť“ pred tými, ktorí sa ju snažili zničiť. Vo februári 2022 – tesne pred poslednou ruskou inváziou – 60 percent respondentov prieskumu uviedlo, že za konflikt v Donbase, kde vojna zúri už od roku 2014, môžu Spojené štáty a NATO. Toto číslo bolo o desať percentuálnych bodov vyššie ako v novembri minulého roka.

Odpor je väčší

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie