Denník N

Dokument o Figovi: Prvý veľký prestup sa začal lžou šéfa Realu Madrid ako zo sitkomu

V roku 1998 nastúpil Luis Figo za FC Barcelona aj proti ŠK Slovan Bratislava. Foto - TASR/Vladimír Benko
V roku 1998 nastúpil Luis Figo za FC Barcelona aj proti ŠK Slovan Bratislava. Foto – TASR/Vladimír Benko

V roku 1995 bol Luís Figo, ofenzívny záložník lisabonského Sportingu, pripravený na prvý veľký prestup v kariére. Túžili po ňom najväčšie talianske kluby, a v Taliansku vtedy chceli hrať azda všetci futbalisti na svete.

Figo si vybral najprv Parmu, s ktorou podpísal dohodu, o krátky čas to isté urobil s Juventusom. Jeho podpisom sa odrazu chválili dva kluby. Po bizarnom konflikte sa napokon oba tímy hráča vzdali a on dva roky nemohol v Taliansku vôbec pôsobiť. Takto vznikol priestor na jeho prestup do FC Barcelona.

O päť rokov neskôr sa zamotaný príbeh zopakoval, tentokrát v omnoho väčšom meradle, a keďže Figo bol najlepším futbalistom na svete, aj poriadne otriasol futbalovým svetom.

Práve tomu sa venuje nový fantastický dokument Netflixu Luís Figo: Prestup storočia, ktorý mapuje kontroverzné a miestami aj šokujúce dianie okolo jeho prestupu z FC Barcelona do Realu Madrid v roku 2000.

Dokument odhaľuje lož, ktorá stála na počiatku Figovho prestupu, ukazuje agenta a portugalskú hviezdu na dôchodku bojujúcich, aby nemuseli zaplatiť Florentinovi Pérezovi 30-miliónové odškodné, aj rozhodnutie manželky Luísa Figa, ktorá v poslednej chvíli takmer prestup zmarila.

Lož, ktorá stála na začiatku

Lorenzo Sanz bol prezidentom Realu Madrid pred voľbami v roku 2000, a pochváliť sa mohol dvoma triumfmi v Lige majstrov z ostatných troch sezón. Nebolo si preto prečo myslieť, že by ho mohol ohroziť prakticky neznámy Florentino Pérez, mimo futbalu úspešný a bohatý muž s developerským koncernom ACS.

Dnes už však vieme, že Pérez je jednou z najkontroverznejších osobností moderného futbalu pre svoju povesť, že vždy dosiahne svoje, aj keď preto má bezbreho rozhadzovať peniaze alebo naopak, predávať mladé talenty, vyhadzovať trénerov či hýbať svetovým futbalom pomocou nápadov ako Superliga. A v roku 2000 sa rozhodol, že voľby ovládne pomocou najväčšieho prestupu novodobej futbalovej histórie.

A začalo sa to lžou, ako z nejakého komediálneho seriálu:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

La Liga

Kultúra, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie