Denník N

Pod slnkom Jany Shemesh: Koľko má mať žena rokov, aby si už nemusela farbiť šediny?

Vážené čitateľky, vážení čitatelia,

nedôverujem veľmi motivačným citátom ani pokusom obsiahnuť múdrosť celého sveta do pár ľúbivých viet, ale nedávno ma na Instagrame zaujala nová definícia empatie.

Trochu som si „pogúglila“ a zistila som, že pochádza od americkej profesorky Brené Brown, ktorá sa venuje témam, ako sú hanba či zraniteľnosť.

Podľa nej je empatiou čosi viac, ako to, že sa – metaforicky vyjadrené – prejdeme v topánkach niekoho iného.

„Radšej ako chodiť v tvojich topánkach sa potrebujem naučiť počúvať tvoj príbeh o tom, aké je to byť v tvojich topánkach, a veriť ti, hoci tvoj príbeh sa nezhoduje s mojimi skúsenosťami,“ vysvetľuje profesorka Brown.

Zarezonovalo to vo mne, lebo tak ako každý som sa v živote ocitla v situácii, keď mi moje okolie hovorilo, že vie, čo prežívam, a dokonca sa mi na základe toho pokúšalo aj radiť.

A je celkom zrejmé, že aj ja som si zase za iných okolností so zmesou arogancie a dobrej vôle myslela, že viem, čo sa odohráva vo vnútri mojich najbližších.

Lebo som dostatočne dobre nepočúvala alebo som ich ani len nepustila k slovu.

Veľa nedorozumení a zranení, ktoré prežívame ako individuálni ľudia, skupiny, komunity, vyplýva z toho, že sa nepočúvame. Veď načo? Myslíme si, že aj tak poznáme odpovede. Ešte skôr ako ten druhý otvorí ústa.

Nie sme pripravení pripustiť si, že naše prežívanie a pocity môžu byť na míle vzdialené od toho, čo sa odohráva vo vnútri iných ľudí, aj keď v zdanlivo rovnakej situácii.

Je v tom strach z nepoznaného aj obava, že nebudeme vedieť adekvátne reagovať.

Nie vždy budeme, lebo s empatiou sa nerodíme ako s modrými očami alebo s kučeravými vlasmi. Učíme sa jej celý život, a preto máme právo na omyly.

Najdôležitejšie je, aby sme sa chceli učiť. Tak nech sa nám darí.


Téma týždňa: Desať rokov s algoritmom lásky 

Ilustračné foto – Flickr.com

Osobne poznám dva fungujúce páry, ktoré sa zoznámili cez aplikáciu Tinder. Medzi známymi mám aj ľudí, čo to s Tinderom skúsili a skončilo sa to fiaskom.

Je celkom možné, že boli takí, čo to vyskúšali a nemali potrebu avizovať, že im to nevyšlo. Alebo im to vyšlo a chcú si to takisto nechať pre seba.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pod slnkom Jany Shemesh

Silné ženy

Životy žien

Komentáre, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie