Denník N

High 5ive: Čo ak by ste mohli spievať hlasom vašej obľúbenej speváčky?

Björk. Foto - Iñaki Goldaracena
Björk. Foto – Iñaki Goldaracena

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Znie to ako nový level samplingu. Voľakedy platilo, že môžete prebrať chytľavý motív do vašej skladby, a keď vyriešite práva, všetko je v poriadku. Čo ak by ste však nepoužívali ústrižky, ale tvorili vlastnú hudbu pomocou hlasu niekoho iného?

Hudobníčka Holly Herndon nasýtila umelú inteligenciu svojím hlasom tak, že stroj dokáže jej hlasom zaspievať piesne, ktoré nespievala, a v jazykoch, ktoré neovláda. Projekt Holly+ umožňuje v zásade komukoľvek použiť speváčkin hlas na čokoľvek. Pozrite si video, v ktorom pozvaný spevák spieva svojím i Herndonovej hlasom.

Aké to bude mať dôsledky? Kto majiteľa krásneho hlasu ochráni pred tým, aby znel v tisícich popevkoch, s ktorými nemá nič spoločné? Umelá inteligencia už vie kresliť obrazy v štýle Gaugina či Picassa. Im to už môže byť jedno. Štýly a prejavy žijúcich autorov však potrebujú ochranu. Myslí si to aj Holly a ponúka nástroj regulácie.

*

„Išiel som do Kyjiva, aby som znovu našiel zmysel toho, čo robím,“ hovorí nemecký fotograf Sebastian Wells. Na mieste sa zoznámil s ukrajinským kolegom Vsevolodom Kazarinom a spontánne začali na uliciach fotiť mladých ľudí. Vznikol spoločný projekt, ktorý sa pretavil do výstavy a do konceptu umeleckého magazínu.

Prvé číslo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie