Denník N

Najprv odmietol opustiť Ukrajinu, potom odišiel zo strachu o povesť. A teraz je v Premier League

Roberto De Zerbi prešiel tento rok od vojny do Premier League. Foto - TASR/AP
Roberto De Zerbi prešiel tento rok od vojny do Premier League. Foto – TASR/AP

V Hoteli Opera zhromaždil skupinu 70 ľudí. Boli tam legionári Šachtara Doneck aj so svojimi rodinami, ku ktorým sa onedlho pridali aj zahraniční hráči z konkurenčného Dynama Kyjiv.

„Všetko sa veľmi vlieklo. Nespíte, pretože počujete krik a výbuchy. Niektorí spali v bunkri a niektorí v izbách. Ja som spal na izbe, a keď som začul výkriky, rýchlo som bežal do bunkra,“ spomínal.

Roberto De Zerbi je jedným z najsľubnejších talianskych trénerov, preto keď si v roku 2021 vybral Šachtar Doneck, v krajine, v ktorej nikdy nehral ani netrénoval, bolo to mierne prekvapenie. Keď vo februári 2022 na Ukrajinu vstúpili ruské jednotky, zachoval sa tak, ako mnohí nepredpokladali.

„Taliansky minister zahraničných vecí ho 23. februára varoval a odporučil mu, aby opustil Ukrajinu. Posledné varovanie prišlo po 20.00, no on odmietol. A ráno sa už začala vojna,“ hovorí pre Denník N zdroj z klubu, ktorý si neželal byť menovaný.

De Zerbi ostal, kým dramatickým spôsobom nepomohol ujsť z Kyjiva všetkým zahraničným hráčom, ktorí chceli opustiť krajinu, vrátane početnej skupiny Brazílčanov s rodinami. „Roberto aj niektorí hráči s nami zostali až do konca, neopustili nás, hoci mohli. Na to nikdy nezabudneme,“ hovoril vtedy ukrajinský hráč klubu Taras Stepanenko.

Keď boli všetci v bezpečí, na svoju cestu sa vydal aj samotný kouč. Tá bude teraz pokračovať v Premier League.

Čo sa dočítate v texte:

  • Za akých okolností De Zerbi opustil Kyjiv?
  • Aký bol dôvod jeho odchodu zo Šachtara?
  • Ako sa do jeho úteku zapojil maďarský klub Ferencváros?
  • Čo v ňom získa Brighton?

Dramatický útek z Kyjiva

De Zerbi sa so svojím trénerským štábom vo februári po tom, čo všetci zahraniční hráči boli v bezpečí, vydali na cestu, ktorá vyzerala takto:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie