Denník N

Cintorín Ladomirová nie je ruský ani zničený. Nechápem, aké hanobenie chce Žilinka vyšetrovať, hovorí znalec

Vľavo: aktuálny stav cintorína v Ladomirovej na fotke, ktorú zverejnil starosta. Vpravo: Radoslav Turik v čiapke rakúsko-uhorského vojaka s odznakmi „slovenských“ plukov.
Vľavo: aktuálny stav cintorína v Ladomirovej na fotke, ktorú zverejnil starosta. Vpravo: Radoslav Turik v čiapke rakúsko-uhorského vojaka s odznakmi „slovenských“ plukov.

Generálny prokurátor mal podľa Radoslava Turika vo svojom statuse aj faktickú chybu, keď 270 pochovaných vojakov označil za príslušníkov ruskej armády.

Radoslav Turik je učiteľom na gymnáziu v Humennom a zároveň podpredsedom Klubu vojenskej histórie Beskydy. Cintorínom z obdobia prvej svetovej vojny sa venuje skoro dvadsať rokov. Je spoluautorom tretieho dielu monografie Mementá prvej svetovej vojny (2010), v ktorej píše aj o cintoríne v obci Ladomirová.

V rozhovore Turik uvádza na pravú mieru viaceré polopravdy, ktoré sa v posledných dňoch šíria na sociálnych sieťach.

Rozruch okolo cintorína nastal minulý týždeň, keď ruská ambasáda napísala, že „hroby zosnulých hrdinov boli takmer zničené“. Starosta obce Ladomirová totiž na jar odstránil betónové obrubníky, ktoré sa podľa neho rozpadávali.

Prokremeľská motorkárska skupina „Brat za brata“ následne zverejnila fotku starostu Ladislava Cupera, ktorému od nahnevaných užívateľov začali chodiť vyhrážky. Následne sa do celej veci zamiešal generálny prokurátor Maroš Žilinka. Na Facebooku podporil tvrdenia ruskej ambasády a oznámil, že nechá prešetriť, či „bezohľadným zásahom do hrobových miest“ nedošlo k spáchaniu trestného činu.

Znalec východoslovenských vojnových cintorínov Turik si myslí, že k žiadnemu zhanobeniu hrobov nedošlo. Generálny prokurátor podľa Turika nemá pravdu ani v tom, keď tvrdí, že v Ladomirovej leží 270 vojakov ruskej armády.

Hrobom z prvej svetovej vojny sa spolu s kolegami venujete dvadsať rokov. Teší vás, že je o ne zrazu taký záujem?

Chcel by som vnímať pozitívne, že zrazu sa tieto cintoríny stali také populárne. Realita je však taká, že posledné dni trávime hodiny denne, aby sme na Facebooku reagovali na komentáre. Ľuďom, ktorí si myslia, že tejto téme rozumejú, hoci v skutočnosti to tak nie je, sa snažíme vysvetľovať, ako je to s cintorínom v Ladomirovej naozaj.

A darí sa vám to vysvetľovať?

Ľudia, ktorí poznajú náš Klub vojenskej histórie Beskydy, sa aspoň tvária, že máme pravdu. Ale poznáte to: keď sa do toho zatiahne čokoľvek, čo súvisí s Ruskom, tak mnohí diskutéri nehľadajú fakty, ale zostávajú pod vplyvom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

1. svetová vojna

História

Hoaxy a propaganda

Maroš Žilinka

Slovensko

Teraz najčítanejšie