Denník N

Ruská diva Pugačovová znervózňuje Kremeľ, médiá jej kritiku vojny už druhý raz zamlčali

V roku 2014 Vladimir Putin udelil Alle Pugačovovej vyznamenanie za Zásluhy o vlasť IV. stupňa. Archívne foto - kremlin.ru
V roku 2014 Vladimir Putin udelil Alle Pugačovovej vyznamenanie za Zásluhy o vlasť IV. stupňa. Archívne foto – kremlin.ru

Výzva slávnej ruskej speváčky Ally Pugačovovej (73), aby ju zaradili na zoznam zahraničných agentov, ukazuje, ako si ruské médiá v čase invázie na Ukrajine vyberajú, o čom budú informovať a čo radšej zamlčia.

Hviezda ruského popu sa v statuse na Instagrame zastala svojho muža, televízneho komika Maxima Galkina, ktorého na smutne známy zoznam zahraničných agentov zaradili v polovici septembra.

Na zozname, ktorý pripomína sovietske stalinské roky, končia posledné roky kritické ruské médiá, novinári, mimovládky, ale čoraz častejšie aj jednotlivci, ktorí sa verejne ohradia proti vojne, ktorú vedie režim Vladimira Putina proti Ukrajine.

A práve kritiku vojny zo strany jednej z najznámejších ruských umelcov a umelkýň doma aj vo svete ruské médiá zamlčali.

Čo vynechali ruské médiá

Pugačovová vo svojom príspevku na Instagrame, ktorý mal v pondelok vyše 625-tisíc lajkov, požiadala ruské úrady, aby ju zaradili na zoznam zahraničných agentov zo solidarity voči jej manželovi, ktorý je „čestným, slušným a úprimným človekom, ktorý si želá prosperitu krajiny”.

Ako píše Meduza, tieto jej slová provládne médiá ako TASS, RIA novosti, RT, Komsomoľská pravda či Izvestija ešte citovali. No zásadné pokračovanie príspevku už nie.

Svojho muža v ňom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie