Denník N

Verným predplatiteľom sa cena nezvyšuje, pre nových sa mení od 1. októbra 2022

Foto - N
Foto – N

Od 1. októbra zvyšujeme ceny všetkých balíčkov nového predplatného: štvortýždňové o 1 euro a ročné približne o 12 eur.

Predplatné Denníka N so súčasnými nižšími cenami môže mať každý predplatiteľ, ktorý si kúpi do zásoby akékoľvek predplatné do konca septembra alebo si pred týmto dátumom zapne automatické obnovovanie predplatného.

Zmena cien 4-týždňového predplatného

Súčasná nižšia cena Vyššia cena od 1. októbra 2022
Mini na 4 týždne 4,99 € 5,99 €
Štandard na 4 týždne 6,99 € 7,99 €
Klub na 4 týždne 8,99 € 9,99 €

Zmena cien ročného predplatného

Súčasná nižšia cena Vyššia cena od 1. októbra 2022
Mini na rok (10% zľava) 53,88 € 65,90 €
Štandard na rok (10% zľava) 75,90 € 87,90 €
Klub na rok (10% zľava) 97 € 108,90 €

 

  • Koho sa týka zvyšovanie cien predplatného Denníka N a koho nie?

    Zvyšovanie cien Denníka N o 1 euro za predplatné na 4 týždne (12 eur na rok) sa týka nových zákazníkov, ktorí budú nakupovať nové predplatné od 1. októbra 2022.

    Zvyšovanie cien sa netýka verných zákazníkov Denníka N, ktorí majú zapnuté automatické obnovovanie, alebo si do konca septembra kúpia predplatné do zásoby.

  • Čo mám robiť, aby som aj po 1. októbri platil/a súčasné a nie vyššie ceny predplatného?

    Kto chce mať aj naďalej nižšie ceny predplatného, má dve možnosti:

    1. Nakúpiť si predplatné do zásoby. Môžete si kúpiť jedno, dve alebo aj viac akýchkoľvek predplatných a systém Vám ich automaticky usporiada za sebou. Dôležité je len, aby ste to stihli do konca septembra.

    2. Urobiť do konca septembra akýkoľvek nákup predplatného a zvoliť pri ňom automatické obnovovanie. To Vám zaručí, že aj po 1. októbri Vám budeme účtovať súčasné nižšie ceny. Ak si teda teraz kúpite napríklad štvortýždňové predplatné, ktoré sa Vám skončí v druhej polovici októbra, a zvolíte si automatické obnovovanie, zaplatíte nižšiu cenu aj teraz, aj potom, aj pri každom ďalšom opakovaní.

    Zapnúť si automatické obnovovanie na už existujúce predplatné sa nedá, musíte si kúpiť ďalšie predplatné a pri jeho kúpe si vybrať druh platby automatické obnovovanie. Systém potom sám veci zorganizuje tak, aby sa najprv vyčerpali staršie predplatné a až potom došla na rad automatická obnova.

    Automatické obnovovanie pritom môžete hocikedy zrušiť jedným klikom vo svojom konte. Automatické obnovovanie pre Vás teda neznamená žiadnu viazanosť. Naopak, my sa zaväzujeme, že ľuďom s opakovanou platbou budeme účtovať lepšie ceny.

  • Prečo Denník N zvýhodňuje kúpu predplatného do zásoby a automatické obnovovanie?

    Aj kúpa predplatného do zásoby, aj automatické obnovovanie znamená, že môžeme s Vaším predplatným počítať po celý čas, a preto Vám v takom prípade môžeme zachovať nižšiu cenu. Denník N má náklady na redakciu aj všetku s tým spojenú prevádzku vždy, bez ohľadu na to, koľko má práve predplatiteľov. Prísľub Vašich pravidelných platieb je pre nás preto mimoriadne cenný a chceme sa za to odplatiť zachovaním nižších cien.

  • Prečo vlastne Denník N zvyšuje ceny?

    Hlavným nákladom vydavateľstva Denníka N sú platy redaktorov, editorov, programátorov, grafikov a ďalších tvorcov. Ich mzdy podobne ako vo zvyšku ekonomiky zatiaľ v priemere rástli pomalším tempom ako inflácia, ale bez zvýšenia cien predplatného by sme dlhodobo aj tak nedokázali udržať našu firmu v bezpečnej kondícii.

    Hlavný príjem nášho vydavateľstva (zhruba tri štvrtiny) pochádza z predplatného. Predaj inzercie a kníh je len doplnkovým príjmom. Preto infláciou zrýchlený rast nákladov dokážeme vykrývať len rastom príjmov z predplatného. A opakujeme, ten môže prísť buď zvýšením cien pre nákup nového predplatného, alebo prísľubom pravidelných platieb od našich verných predplatiteľov.

    Denník N zatiaľ nikdy nezvyšoval cenu svojich balíčkov, len v roku 2019 sme k predplatným typu Mini a Klub pridali aj predplatné Štandard.

  • Čo za vyššiu cenu dostanem?

    Vyššia cena, ktorú budú platiť noví predplatitelia, nám pomôže naďalej zväčšovať redakciu a množstvo vydaných textov, podcastov a videí. Znamená to jednak, že vytvoríme viac textov, ale predovšetkým budú mať naši redaktori a redaktorky ešte viac času venovať sa svojim témam.

    Pre pripomenutie: Keď Denník N začínal so základným predplatným 4,90 eura za mesiac, mali sme okolo 40 novinárok a novinárov, dnes pracuje na výrobe obsahu viac ako 120 ľudí.

    Pred siedmimi rokmi sme denne štandardne vydávali v Minúte po minúte okolo sto správ, teraz je to v niektoré dni aj viac ako trojnásobok. Navyše, mnoho našich správ v Minúte po minúte je už po rozkliknutí takých veľkých, že všetky ostatné médiá by ich ponúkali ako samostatný text.

    Keď sme začínali, nemali sme vôbec športovú redakciu, dnes štvorica našich redaktorov diktuje nový štýl písania o vrcholovom športe a pohybe a ďalšia skupina editorov sa venuje len športovému spravodajstvu v Minúte po minúte.

    S českými partnermi sme založili Deníkn.cz, ktorý je už tiež úspešný. Vďaka nemu dostáva slovenský čitateľ len prostredníctvom prekladov v priemere každý deň jeden z najúspešnejších textov českého Nka.

  • Nemohol si Denník N nájsť iné zdroje príjmov namiesto zvyšovania cien?

    Chceme zostať nezávislí a nezávislosť znamená mať príjmy najmä od čitateľov. Hoci mnohí z vás štedro prispievajú napríklad na naše vzdelávacie projekty, rozhodujúcim zdrojom našej slobody je predplatné.

    Denník N od roku 2015 nedostáva žiadne peniaze od svojich akcionárov, nemá kontrakty so žiadnou vládou, nemá žiadneho skrytého ani oficiálneho sponzora a naše príjmy z inzercie sú niekoľkonásobne menšie ako zdroje z predplatného od Vás. Preto je zvýšenie cien predplatného pre nás jediná férová aj realistická možnosť, ako ďalej zlepšovať našu žurnalistiku.

    Na pripomenutie: Keď sme v roku 2015 štartovali, mala celá firma vrátane redakcie menej ako 50 ľudí, momentálne sa priamo alebo sprostredkovane podieľa na výrobe obsahu Denníka N, jeho kníh, podcastov, videí či vzdelávacích magazínov takmer trojnásobok počiatočného počtu. Redakcia Denníka N je momentálne najväčšia spomedzi spravodajských titulov na Slovensku a plánujeme rásť aj naďalej.

  • Ako sa mení cena tlačeného vydania?

    Denník N predáva len spoločné predplatné pre web a tlačené noviny. Zvyšujú sa ceny všetkých troch balíčkov webového predplatného (Mini, Štandard aj Klub) o 1 euro na 4 týždne (12 eur na rok), cena doplatku za papierové noviny sa však nemení.

    Prudko nám rastú aj náklady spojené priamo s vydávaním a distribúciou novín, zatiaľ sme sa však rozhodli vykryť ich zo zdrojov vydavateľstva.

    Mesačné predplatné s tlačenými novinami bude teda stáť o 1 euro viac a ročné o približne 12 eur. Zľava pre dôchodcov na niektoré produkty s tlačenými novinami zostáva zachovaná aj v novom cenníku.

  • Ako sa menia ceny balíčkov s .týždňom, českým Deníkom N a Napunkom?

    Ceny spoločných balíčkov s .týždňom, Deníkom N a Napunkom zostávajú teraz bez zmeny.

  • Prečo vlastne texty zamykáme a vedome tým obmedzujeme prístup k informáciám niektorým skupinám obyvateľov?

    Texty zamykáme, pretože si myslíme, že príjem od čitateľov z predplatného najlepšie pomáha napĺňať náš cieľ robiť užitočnú, nezávislú a zaujímavú žurnalistiku.

    Samozrejme, že zamykanie textov bráni ľuďom bez predplatného, aby si prečítali celé naše texty. Ibaže, ak by zamykanie neexistovalo, tie texty by pravdepodobne vôbec nevznikli.

    Skúsenosti ukazujú, že pre krajinu je lepšie, ak má pestré zdroje kvalitných informácií, než keď má menej zdrojov, ale všetky sú zadarmo. Na čele rebríčkov slobody tlače aj kvality života sú škandinávske krajiny či krajiny západnej Európy, kde je väčšina súkromných médií spoplatnená. A naopak, v našom regióne prevažujú zadarmo správy v Maďarsku či ďalej na východ v Rusku.

    Chápeme však, že existujú ľudia, ktorí majú záujem o čítanie, no nemôžu si dovoliť platiť napríklad 6 eur mesačne. Je pre nás dôležité, aby aj oni mali prístup k informáciám, preto budeme pokračovať v cielených aktivitách, ktoré im ho umožnia. Pravidelne napríklad poskytujeme zľavnené predplatné pre študentov, učiteľov či dôchodcov, za symbolické ceny sme mali aj predplatné v rámci regionálnych výjazdov. Naďalej plánujeme zverejňovať niektoré kľúčové texty s odstupom času aj zadarmo a naši kluboví predplatitelia majú možnosť odomykať neobmedzené množstvo textov svojim známym.

    A v konečnom dôsledku, služba Minúta po minúte, ktorú sme priniesli na slovenský mediálny trh v čase nášho vzniku, je celá zadarmo.

Čítajte aj List vydavateľa: Denník N zvyšuje cenu pre nových predplatiteľov, do konca septembra môžete využiť dnešné ceny

Ak máte akékoľvek ďalšie otázky, prosíme, píšte nám na [email protected]. My odpovedáme na každý e-mail.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hospodárenie Denníka N

Médiá

Teraz najčítanejšie