Denník N

Dlhá rozlúčka Rusov s Európou

O čosi nedostupnejšie. Foto - Schengenvisa.cc
O čosi nedostupnejšie. Foto – Schengenvisa.cc

Krajiny EÚ vracajú vízový styk s Ruskom do stavu z roku 2007, ale problém neriešia. Niektorí chcú turistov, iní nechcú nechať ruskú opozíciu s Putinom osamote.

Autor je politológ, expert na strednú a východnú Európu, autor týždenného stĺpčeka na DW

Ministri zahraničných vecí EÚ sa na neformálnom stretnutí v Prahe rozhodli zrušiť dohodu o zjednodušení vízového režimu s Ruskom, pripraviť nové vízové sankcie a umožniť jednotlivým krajinám prijať vlastné obmedzenia, ako to už urobili napríklad Česká republika a pobaltské štáty. Európska komisia, ktorá bola pôvodne proti úplnému zákazu vydávania krátkodobých víz Rusom, to teraz musí vyriešiť a navrhnúť spoločnú možnosť pre celú EÚ: čo urobiť so státisícmi predtým vydaných povolení na vstup. Ministri zahraničných vecí sa tiež dohodli, že nebudú uznávať dokumenty vydané Ruskom na okupovaných územiach Ukrajiny.

„Prebudiť Rusov“ neudelením víz

Návrh na zastavenie vydávania krátkodobých víz – predovšetkým turistických – Rusom vôbec predložilo české predsedníctvo EÚ. Takýto postoj zastáva od prvých dní ruskej agresie voči Ukrajine vo februári, keď české úrady prestali Rusom vydávať iné ako humanitárne povolenia na vstup. Pretože ruský cestovný ruch v čase, keď ruská armáda bombarduje Ukrajinu, vyzerá nemorálne.

O tejto iniciatíve sa v Európe začalo verejne diskutovať po tom, ako sa k nej pripojil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, možno pod tlakom verejnej mienky, čo bolo v rozpore s jeho vlastnými vyhláseniami z prvých týždňov vojny. Pobaltské štáty nakoniec zašli v rámci EÚ najďalej a prijali vlastné vízové obmedzenia a zmenili pravidlá pre získanie povolenia na pobyt pre Rusov. Uviedli, že by takisto chceli zakázať vstup na svoje územie ruským občanom so schengenskými vízami vydanými inými krajinami, pretože to ohrozuje ich národnú bezpečnosť.

Zástancovia úplného zákazu predpokladajú, že to pomôže „prebudiť Rusov“. Modelom je úplne uzavretá spoločnosť ako Sovietsky zväz. A predpokladá sa, že keď ľudia stratia možnosť odísť, pomôže to rozbiť „Putinov systém“. Existuje však aj teória, že zástancovia tvrdých opatrení pôvodne navrhli radikálne riešenie, aby odporcov zákazu víz prinútili o ňom v zásade hovoriť. Po prijatí prvého rozhodnutia majú krajiny, ktoré sú proti krátkodobému cestovaniu z Ruska, šancu postupne nadviazať na svoj úspech ďalšou úpravou celoeurópskych vízových pravidiel a predpisov.

Víza ako záchranná vesta

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie