Denník N

Týždeň v zdraví: Prečo rastie výskyt rakoviny pred päťdesiatkou? Môže kakao a vitamíny pomôcť seniorom? Čo vieme o poruchách osobnosti?

Ilustračný obrázok JumpStory
Ilustračný obrázok JumpStory

Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

V dnešnom vydaní sa môžete dočítať:

  •  prečo rastie incidencia nádorových ochorení ľudí mladších ako 50 rokov,
  •  dôležité informácie o poruchách osobnosti,
  •  či môže kakao alebo multivitamíny zlepšiť kognitívne zdravie seniorov.

Prečo rastie incidencia nádorových ochorení ľudí mladších ako 50 rokov?

Medicína, farmácia a všetko s naším zdravím súvisiace sa vyvíja rýchlo, v niektorých prípadoch aj skokovo. Je nepopierateľné, že ľudia v krajinách s fungujúcim systémom zdravotníctva sa dožívajú vyššieho veku, ako ich predkovia v uplynulých storočiach. Môžeme však tvrdiť aj to, že sme zdravší, že žijeme zdravšie?

Tu sa žiaden vedec, lekár, farmaceut, ktokoľvek profesionálne riešiaci zdravie zrejme nevyhne šalamúnskej odpovedi: „Áno aj nie…“. Prvú aj druhú časť odpovede by sme mohli rozvinúť a potvrdiť neúrekom dôkazov, ale aj mnohými otázkami, napríklad aj tou z titulku.

Podľa WHO je rakovina globálne druhou hlavnou príčinou smrti, ročne na ňu umiera okolo 9 miliónov ľudí. Na Slovensku sme na tom podobne, rakovina je po kardiovaskulárnych ochoreniach druhou najčastejšou príčinou úmrtí, ročne na ňu umiera okolo 10-tisíc Slovákov a Sloveniek.

Onkologické ochorenie môže prepuknúť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Zdravie

Teraz najčítanejšie