Denník N

Vývoj bojov (207. deň): Ukrajinci ukoristili ďalšiu vzácnu trofej – Rusmi vychvaľovaný tank T-90M

Interiér ukoristeného tanku T-90M. Foto - Ukraine Weapon Tracker
Interiér ukoristeného tanku T-90M. Foto – Ukraine Weapon Tracker

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Ukrajinská armáda ukoristila tank T-90M – čo sa z neho dá vyčítať.
  • Ukrajinci prechádzajú cez Oskil, ofenzíva sa nekončí.
  • Aj pri Chersone Rusi prehrávajú.
  • Žiaľ, iránske drony sa osvedčili.
  • Aké sú názory ľudí na oslobodených územiach.
  • Akí spojenci ešte zostali Rusku.
  • Zuzana 2 sa ešte neukázala.
  • Mapa dňa – Cherson, Lyman a 200 dní bojov
  • Videá dňa – Putin dostal úlohu v Pulp Fiction; prechod cez rieku Oskil; keď Žirinovskij navrhoval použitie väzňov na Ukrajine, smiali sa mu.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. Obsahuje zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za nedeľu 19. septembra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Ukrajinská armáda ukoristila tank T-90M – čo sa z neho dá vyčítať. Rusi pri úteku z Charkivskej oblasti za sebou zanechali stovky kusov techniky. Medzi nimi aj raritné kúsky. Zatiaľ najvzácnejšou korisťou je tank T-90M. Údajne ide o kus dodaný len na jar tohto roku. Okrem ukrajinskej armády oň budú mať určite vážny záujem aj západné spravodajské služby. Okrem toho, že ide o najmodernejší a najvýkonnejší ruský tank, utekajúci Rusi na ňom nechali aj špeciálnu ochranu, ktorú doteraz na žiadnom ukoristenom tanku nebolo vidno.

Kým prejdeme na najdôležitejšie detaily, dostane prednosť krátke vysvetlenie, prečo je najmodernejší a najvýkonnejší ruský tank T-90M a nie oveľa známejší T-14 Armata, ako tvrdia obdivovatelia ruskej techniky. Armata jednoducho nie je vo výzbroji radových jednotiek. Vyrobili približne 20 kusov tohto typu, sériová výroba neexistuje a aj kusy, ktoré už existujú, majú technické problémy. Armata je propagandistická bublina, nie bojový tank.

Ani tankov T-90M nie je veľa (približne 100), ale priebežne sa v malých sériách vyrábajú a na Ukrajine aj reálne bojujú. Vo výzbroji ich má len elitná 1. gardová tanková divízia, ktorú Ukrajinci s veľkými stratami vyhnali od Iziumu.

Teraz k detailom – prvým a najzaujímavejším je tzv. nakidka. Je to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie