Denník N

Slovan o angažovaní Rusa neuvažuje, nie však pre politiku. Anketa s extraligovými klubmi o energetickej a politickej kríze

Zo zápasu Banská Bystrica - Michalovce. Foto - TASR/Ján Krošlák
Zo zápasu Banská Bystrica – Michalovce. Foto – TASR/Ján Krošlák

Rastúce ceny energií zasiahli aj profesionálny šport. Denník N oslovil zástupcov všetkých dvanástich klubov z najvyššej hokejovej súťaže.

Na otázky odpovedali predstavitelia deviatich klubov, možnosť zapojiť sa nevyužili Prešov, Michalovce a Nitra.

Otázky:

1. Košice sa pre ceny energií presúvajú do Crow arény. Zasiahla energetická kríza nejako aj vás?

2. Mali by mať podľa vás ruskí a bieloruskí hokejisti povolený štart v našej najvyššej hokejovej súťaži?

3. Počítate s potenciálnou ďalšou vlnou koronavírusu, ktorá by mohla opäť priniesť obmedzenie kapacity štadiónov?


1. Košice sa pre ceny energií presúvajú do Crow arény. Zasiahla energetická kríza nejako aj vás?

Milan Vajda (HC Slovan Bratislava): Zatiaľ nie natoľko, aby sme museli prijať také dramatické riešenie ako v Košiciach. Ceny máme zazmluvnené do konca kalendárneho roku 2022. Uvidíme, čo bude po tomto termíne a ako na súčasnú energetickú krízu zareaguje nielen mesto a správca zimného štadióna, ale aj štátne orgány a európske inštitúcie.

Branislav Šníder (HKM Zvolen): Áno, zasiahla. Ceny zazmluvnené na rok 2022 sa dostali na takmer 3-násobnú úroveň a od 1. januára 2023 hrozí ich ďalší zásadný nárast. Z toho dôvodu nespúšťame mrazenie tréningovej ľadovej plochy, čo bude mať obzvlášť negatívny vplyv na tréningový proces mládežníckych tímov.

Radomír Heizer (HK Spišská Nová Ves): Energetická kríza zasiahla každého z nás. Verím, že kompetentní nájdu vhodné riešenia.

Ondrej Bero (HC ’05 Banská Bystrica): Uvedomujeme si, že situácia so zvyšovaním cien energií sa dotýka aj hokejových klubov, ktoré musia bojovať so zvýšenými nákladmi. Hokejový klub HC ’05 Banská Bystrica, ktorý pôsobí v nedávno zrekonštruovanej Tipsport aréne, má momentálne situáciu pod kontrolou. Priestory, ktoré využíva klub, prenajíma mestská akciová spoločnosť MBB. Vďaka tomu sa jej v jednom balíku s mestom Banská Bystrica a jeho organizáciami v roku 2021 podarilo vysúťažiť na dnešnú dobu výhodné podmienky pre ceny elektrickej energie na dva roky, teda až do konca roka 2023. Vďaka tomu sa aktuálne zvyšovanie cien energií na finančnej situácii klubu v súvislosti s nájmom Tipsport arény neprejavilo v takej miere ako pri iných kluboch. To však neznamená, že sa hokejového klubu situácia netýka – už teraz sa pripravuje na rok 2024 a možné scenáre, ktoré by mohli nastať.

Ľudovít Jurínyi (HK Poprad): Keďže prevádzkovateľom štadióna je mesto Poprad, kríza sa nás zatiaľ veľmi nedotkla. Mesto nám v týchto záležitostiach veľmi pomáha. Prenájom priestorov, ktoré využívame aj v rámci energií, máme od mesta akoby za symbolické euro. Takže klub ako taký momentálne túto krízu nepociťuje, čo, samozrejme, nie je cesta. Plne podporujeme HC Košice v ich zložitej situácii. Určite je potrebné hľadať v tejto veci riešenia. My sme už skôr upozorňovali na to, že by takáto situácia mohla v budúcnosti nastať. Rovnako sme vyzývali kompetentných a tlačili na Miroslava Šatana (prezident SZĽH – pozn. red.), aby podnikol nejaké kroky smerom k vláde. Z mojej strany prebiehala aj komunikácia so štátnym tajomníkom Husárom.

Miroslav Klima (HC Košice): V dôsledku extrémnych cien energií sme museli presťahovať komplet celý klub (áčko a mládež) do Crow arény. Ceny za energie sú likvidačné, a ak nedôjde k ich zníženiu, bude to veľký problém nie iba pre slovenský šport. Veríme, že sa situácia s energiami zmení a že sa do svojej domovskej haly čoskoro vrátime. Hokej hráme predovšetkým pre diváka a ten košický má svoje domáce prostredie v Steel aréne.

Imre Valášek (HC Nové Zámky): Nielen my, ale aj ostatné kluby pocítia najväčšie problémy hlavne od 1. januára 2023, pretože väčšine klubov sa tento rok končia zmluvy na dodávku plynu a elektrickej energie. Pokiaľ kompetentní nezasiahnu, je po celom slovenskom športe.

Branko Radivojevič (HK Dukla Trenčín): Aktuálne máme štadión v rekonštrukcii, takže do Vianoc je pre nás tento problém sekundárny. Celkovo je však toto otázka skôr na mesto Trenčín, ktoré má ceny energií zazmluvnené. Ja síce mám nejaké informácie, ale, bohužiaľ, nie som kompetentný odpovedať v mene mesta. U nás sa zatiaľ štadión nechladí, ale iba rekonštruuje, takže v našom prípade je to trochu špecifickejšie.

Alena Hánová (MHK 32 Liptovský Mikuláš): Nevieme, pretože koncesionárom je JL aréna.


2. Mali by mať podľa vás ruskí a bieloruskí hokejisti povolený štart v našej najvyššej hokejovej súťaži?

Slovan:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ceny energií

HC Slovan Bratislava

Hokej

KHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie