Denník N

Z typickej socialistickej kocky tri samostatné jednotky: Ako sa dá obnoviť dom zo 70. rokov

Foto – Matej Hakár
Foto – Matej Hakár

Možno k rekonštrukcii rodinného domu zo 70. rokov pristúpiť tak, aby spĺňal požiadavky na súčasné bývanie a zároveň si zachoval pôvodný výraz? Zaujímavým príkladom, ako poňať takúto obnovu, je rekonštrukcia rodinného domu v Šali od architekta Roberta Bakytu.

Okrem iného ukazuje, že dom možno používať aj inak, čo je v čase klimatickej a energetickej krízy viac ako žiaduce.

„Ľudia na Slovensku sú naučení robiť veľké domy. Chcú, aby každé dieťa malo vlastnú izbu, ale reálne dom využívajú naplno len v období, kým deti nevyrastú. Potom väčšinou odídu a dom zostane prázdny na veľmi dlhý čas. Často tak vykurujeme prázdne domy, čo je neekonomické a neekologické,“ hovorí Robert Bakyta.

Jeho premena rodinného domu na tri samostatné jednotky zaujala aj porotcov ocenenia CE ZA AR, ktorí stavbu nominovali v kategórii Bytové domy.

Nevábne skrinky meračov v plote boli osadené už pred rekonštrukciou, architekt sa rozhodol nenahradiť ich iným riešením. „Nechcel som, aby to bol estetický fetiš. Mám rád, keď sú tam aj nejaké nedokonalosti,“ hovorí Robert Bakyta. Foto – Matej Hakár
Dom považovali architekt i investor za dobrý, preto sa rozhodli, že ho v podstate iba očistia. Foto – Matej Hakár
Foto – Matej Hakár

Univerzálne riešenie

Keď investor architekta pred približne dvomi rokmi oslovil, mal pomerne jasnú predstavu. Typickú socialistickú kocku, akú v rôznych variáciách nájdeme po celom Slovensku aj v Českej republike, chcel pretvoriť na polyfunkčný dom. Stavebne malo ísť o tri jednotky, každú na samostatnom podlaží a so samostatným vstupom.

Hoci pôvodne mali dve z nich

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Bývanie a záhrada

Teraz najčítanejšie