Denník N

Vývoj bojov (208. deň): Ukrajinci oslobodili symbolickú dedinu a analytik vraví, prečo sú vo výhode

Chlapec sa teší v oslobodenom Iziume. Ukrajinci sú v dobrej pozícii na oslobodzovanie ďalších území. Foto - tasr/ap
Chlapec sa teší v oslobodenom Iziume. Ukrajinci sú v dobrej pozícii na oslobodzovanie ďalších území. Foto – tasr/ap

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Ukrajinci tvrdia, že oslobodili symbolickú dedinu, Rusi už neovládajú celú Luhanskú oblasť. 
  • Analytik píše v desiatich bodoch, v čom majú Ukrajinci momentálne výhodu nad Rusmi. Je optimista. 
  • Mapa dňa ukazuje, ako ukrajinská protiofenzíva zmenila možnosti ruského zásobovania po železnici. Dôležitým mestom sa stalo Valujki.
  • Reportáž z ruského Belgorodu opisuje, že v prihraničnom meste je veľa utečencov a túlajúcich sa vojakov. 
  • Na videu dňa vidno zásah ruského tanku, ktorý minimálne šofér prežil. 

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za pondelok 19. septembra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Rýchla ukrajinská protiofenzíva, ktorá oslobodila územie veľké asi ako pätina Slovenska, sa skončila, no to neznamená, že Ukrajinci na niektorých miestach nepostupujú. V pondelok oznámili, že oslobodili dedinu Bilohorivka.

Táto dedina má veľký symbolický význam. Nachádza sa už v Luhanskej oblasti. Rusko tak po dva a pol mesiaci nemôže tvrdiť, že ju celú ovláda. Obsadiť Donbas, teda celú Luhanskú aj Doneckú oblasť, bol upravený cieľ ruskej ofenzívy, s ktorým prišli na jar po zlyhaní útoku na Kyjiv.

Rusi stratu tejto dediny ešte nepriznali a treba túto informáciu, s ktorou prišiel ukrajinský šéf oblasti Serhij Hajdaj, stále brať s rezervou. Oslobodenie Bilohorivky však majú dokazovať videá, ktoré ukazujú ukrajinských vojakov v dedine.

Geolokáciu týchto videí potvrdzuje aj Inštitút pre štúdium vojny. Samozrejme, je možné, že ju Rusi získajú naspäť, ak ju aj Ukrajinci držia, pozície v nej zaistené zrejme nemajú. Práve pri Bilohorivke spôsobili na jar Ukrajinci masaker ruským jednotkám, ktoré sa tu pokúsili prekročiť rieku.

Bilohorivka je malá dedina, pred vojnou mala ani nie tisíc obyvateľov, no je to posledná obec pred Lysyčanskom, od ktorého okraja sa nachádza iba dvanásť kilometrov. Toto mesto stratili Ukrajinci začiatkom leta, no teraz sa objavujú nepotvrdené správy, že naň už útočia.

Práve o Lysyčansk, Lyman či Kreminnu sa bude zrejme bojovať na východnom fronte najbližšie. S tým pravdepodobne súvisí, že viacerí v Rusku aj poslanci LNR a DNR volajú po okamžitom referende o pripojení týchto republík k Rusku. Podľa najnovších informácií sa referendá tu aj v Chersone a Zaporižžii majú uskutočniť 23. až 27. septembra.

V čom majú výhodu Ukrajinci. Americký analytik Rob Lee patril k tým, ktorí správne tušili, že Rusko zaútočí na Ukrajinu vo februári. Teraz vraví, že je v najbližšom vývoji z pohľadu Ukrajiny optimista.

Ukrajinci majú momentálne podľa neho viacero výhod nad Ruskom. Jednou z nich je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie