Denník N

Čo bude po Putinovi

Už je čas? Foto - TASR/AP
Už je čas? Foto – TASR/AP

Je ťažké predstaviť si, že by Putin prežil ďalší rok, ako je tento.

Autor je britský novinár a spisovateľ

Pre Vladimira Putina to bol hrozný týždeň. Na bojisku Ukrajina oslavuje zisky, zatiaľ čo víťazstvo agresorov je v nedohľadne. Ešte horšie ako vojenské neúspechy sú diplomatické jatky. Keď sa svetoví lídri zišli v Londýne na pohrebe kráľovnej Alžbety II., len tvrdo zdôraznili medzinárodnú izoláciu Ruska.

A to nie je všetko. Samit Šanghajskej organizácie pre spoluprácu v Samarkande priniesol sériu zlých správ. Organizácia má byť vzorovým rámcom pre spoluprácu autoritárskych režimov v boji proti extrémizmu, separatizmu a terorizmu. Čína využila stretnutie v Uzbekistane na to, aby sa posťažovala na vojnu (toľko o priateľstve „bez hraníc“). Rovnaký postoj zaujala aj India. Pax Russica – hegemónia Kremľa v poddajných častiach bývalého ruského impéria – sa rozpadá. Kirgizsko a Tadžikistan medzi sebou bojujú a Azerbajdžan práve zaútočil na Arménsko. Veľa sa hovorí aj o vystúpení Kazachstanu z Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti, teda bezpečnostného bloku pod vedením Ruska, ktorý mal byť protiváhou NATO.

V časoch najväčšej slávy Putin používal svoju nedochvíľnosť ako zbraň. Medzi obete tejto mocenskej hry patrí pápež, americkí prezidenti či britská kráľovná. Teraz nechávajú čakať iní lídri (nedávno to boli Turci, Azerbajdžanci či Kirgizi) jeho.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Komentáre

Teraz najčítanejšie