Denník N

Zátopka skúšali napodobniť v Tokiu, ďalší pokus ma prísť v Paríži. Výzvou je aj sto rokov od narodenia

Dana a Emil Zátopkovci v olympijskej dedine v Helsinkách v roku 1952. Foto - TASR/ČTK
Dana a Emil Zátopkovci v olympijskej dedine v Helsinkách v roku 1952. Foto – TASR/ČTK

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

v pondelok uplynulo presne 100 rokov od narodenia manželov Dany a Emila Zátopkovcov.

Okrem toho, že sa narodili v rovnaký deň, je pozoruhodné aj to, že v rovnaký deň získali olympijské zlato. Dana vyhrala súťaž v hode oštepom, Emil zvíťazil v behu na 5000 metrov. Obaja triumfovali v novom olympijskom rekorde.

Stalo sa to na pamätnej helsinskej olympiáde v roku 1952, ktorú preslávil práve Emil Zátopek. Na podujatí vyhral okrem päťtisícky aj beh na 10 000 metrov a aj svoj premiérový maratón, čo pravdepodobne už nikto nezopakuje.

Aj vďaka tomu meno Zátopek stále rezonuje v športovom svete. Spomínalo sa aj počas vlaňajšej olympiády v Tokiu, a spomína sa aj v súvislosti s nasledujúcou olympiádou v Paríži.

História si okrem výsledkov bude navždy pamätať aj Zátopkove priekopnícke a extrémne náročné tréningy, ako aj z nich vyplývajúce poznanie, že iní vrcholoví bežci, nehovoriac o rekreačných, by sa podobnej záťaži mali vyhýbať.

Odkaz Zátopkovcov však nie je len o športe. Väčšinu života prežili v zložitých pomeroch, kde dobré športové výsledky znamenali aj povinnosť zaujať postoj k celospoločenským témam. V tejto disciplíne Zátopek niekoľkokrát zvíťazil, ale aj prehral.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok a posielame ho aj e-mailom. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Emil Zátopek sa narodil v moravskej dedine Kopřivnice, Dana Ingrová prišla na svet o pár hodín neskôr v 50 kilometrov vzdialenom Fryštáte (dnešná Karviná).

Kým on pochádzal z chudobnej rodiny s ôsmimi deťmi, ona mala troch súrodencov, jej otec bol vojak a mohla si dovoliť aj kvalitné vzdelanie. S cieľom dostať sa na vysokú školu študovala na gymnáziu v Uherskom Hradišti, kde sa zoznámila s atletikou.

Mala už 24 rokov, keď popri hádzanej vyskúšala aj hod oštepom, a už o pár mesiacov neskôr vyhrala titul na majstrovstvách Československa. „Ani neviem, ako sa mi to podarilo. Bol to taký lacný úspech. Potom som stretla Emila, zaľúbila som sa a dotiahli sme to spolu až na olympiády,“ spomínala neskôr.

Keď sa prvýkrát dozvedela, že sa narodili v rovnaký deň, neverila tomu. „Pýtal sa ma, v ktorý deň som sa narodila. Devätnásteho. Aj ja, vravel. A ktorý mesiac? V septembri. Aj ja, potešil sa. A v ktorom roku? 1922. Ja tiež, prikývol. Myslela som si, že žartuje ako vždy, bola to priveľká náhoda. Dohodli sme sa, že na najbližšie stretnutie si

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie