Denník N

Vyprážaný syr sa vracia

Instagram Život v strúhanke
Instagram Život v strúhanke

Dve Češky milujúce vyprážaný syr s tatárskou omáčkou sa rozhodli poradiť ostatným, kde ho dostanú v adekvátnej kvalite. Dnes majú 23-tisíc fanúšikov a hovoria – ľudia, nebuďte pokrytci a priznajte, že vyprážaný syr jednoducho milujete.

Anna Lucie Helešic (1994) žije v Čelákoviciach, Terezie Kučerová (1996) v Prahe. Obe pracujú ako učiteľky v materských školách. V roku 2020 vytvorili na Instagrame úspešný profil Život v strúhanke.

Váš instagramový účet Život v strúhanke, ktorý ste založili v roku 2020, mal byť humorom pre kamarátov o tom, kde sa dá v Česku nájsť chutný vyprážaný syr. Dnes vás sleduje viac ako 23-tisíc ľudí a mnohí pridávajú vlastné recenzie. To ste asi nečakali.

Terezie: Áno, na začiatku to mali byť len informácie pre kamarátov, ktorých zaujímalo, kam to po každej víkendovej chate chodíme na „smažák“. Vo výsledku z toho aj na naše prekvapenie začína byť seriózna záležitosť.

Môže byť vyprážaný syr serióznou záležitosťou?

Terezie: Vzhľadom na to, koľko ponúk dostávame na rozhovory a koľko pozvánok na besedy nám chodí, zjavne áno. Pripočítajme už aj nejaké ponuky na spoluprácu.

Anna: Množstvo fanúšikov máme aj na Slovensku, čo tiež dokazuje vážnosť tohto jedla. Koniec koncov, Česi a Slováci ho milujú najviac. Ktovie, kde vyprážaný syr vznikol.

To neviem, ale znalec Vladimír Tomčík mi spomínal, že trojobal si veľmi cenili už v Byzancii. Isté je, že renomovaní kuchári často vyprážaným syrom pohŕdajú. Vraj ide o urážku gastronómie.

Terezie: Zdeňka Pohlreicha mám veľmi rada, preto ma jeho názor na toto jedlo mrzí. Zrejme „smažák“ jednoducho nemá rád.

Anna: Je to nezdravé jedlo, navyše strúhanka je iba nastrúhaný starý rožok, keď sa však pozriem na iné české jedlá v reštauráciách, nemám pocit, že syr je nezdravší a horší. Čo ľudia vidia na jedle typu „vepřo, knedlo, zelo“?

Navyše, my netvrdíme, že ľudia majú jesť len vyprážaný syr. Ani my ho nejeme každý deň. Dať si ho raz za čas je však v poriadku, nie?

Ako často ho jete?

Anna: Možno dvakrát mesačne. Aj to len preto, že stále občas recenzujeme a začali nás pozývať aj samotné reštaurácie. Väčšinu recenzií však už posielajú naši fanúšikovia.

Terezie: Niektorí ľudia nás na internete dokonca urážajú za výzor, že sme tučné, a podobné nezmysly. Bývajú veľmi vulgárni, používajú sprosté slová. Mám pocit, že niekoho blokujeme pomaly každý deň.

Čo vám tak chutí na eidame či goude vypražených v trojobale, hranolčekoch a na tatárskej omáčke?

Terezie: Vyprážaný syr je predsa liek. Liek na všetko – na opicu po alkohole, na zlú náladu, na zlý deň po práci, na emocionálne problémy. Plní teda podobnú funkciu ako čokoláda.

Anna: Presne tak, je to emocionálny „vyprošťovák“. Keď si človek nevie so sebou rady,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Gastro a jedlo

Rozhovory

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie