Denník N

Ešte zďaleka nie je rozhodnuté, či EÚ naozaj potrestá Maďarsko

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto - TASR/AP
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto – TASR/AP

Je šanca, že na stranu Budapešti sa postaví toľko štátov, že v Rade Európskej únie nebude kvalifikovaná väčšina, no vylúčené nie je ani to, že napokon sa ani nebude hlasovať.

Európska komisia v nedeľu navrhla Rade Európskej únie, ktorá združuje odborných ministrov členských štátov, aby pre obavy o právny štát zadržala Maďarsku 7,5 miliárd eur zo zdrojov EÚ.

Rada musí rozhodnúť do 19. novembra a hoci sa na Maďarsko hnevá veľa členských štátov pre jeho politiku voči Rusku, ani takto nie je isté, že prijatie sankcie podporí kvalifikovaná väčšina – ak vôbec dôjde k hlasovaniu.

Ak aj Rada Maďarsko oslobodí, sankcie môžu byť neskôr znovu prehodnotené.

Korupcia je aj inde

Na kvalifikovanú väčšinu potrebuje Rada 55 percent svojich členov, ktorí zároveň reprezentujú 65 percent obyvateľov EÚ. Bea Bakó, právna odborníčka na právo EÚ a ústavné právo, výskumníčka na Karlovej univerzite v Prahe a spoluautorka newslettra Gemišt si vôbec nie je istá, že návrh prejde cez Radu bez problémov.

Existuje veľa krajín – vrátane krajín v strednej Európe –, kde majú takisto problémy s korupciou, tie krajiny si aj trikrát rozmyslia, čo bude, ak budú ďalšími v poradí ony, povedala pre Napunk.

Bea Bakó si myslí, že návrh o odňatí symbolických, napríklad 10 percent zo zdrojov by pravdepodobne hladko odsúhlasili aj tieto krajiny, tento návrh je však veľmi prísny. A to aj pritom, že konečná suma

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie