Denník N

Prichádza zima rozhodnutia

Ukrajinský vojak pomáha zranenému vojakovi v oslobodenej Charkivskej oblasti. Foto - TASR/AP
Ukrajinský vojak pomáha zranenému vojakovi v oslobodenej Charkivskej oblasti. Foto – TASR/AP

Je nemysliteľné, aby Putin súhlasil s ukrajinskými požiadavkami, rovnako ako nemožno očakávať, že by od nich Ukrajina veľmi (ak vôbec) ustúpila.

Autor je predsedom americkej Rady pre zahraničné vzťahy

Ruská vojna proti Ukrajine, ktorú prezident Vladimir Putin začal v roku 2014 a ktorú zásadne eskaloval vo februári tohto roku, nabrala dramatický obrat po tom, čo ukrajinské sily za necelý týždeň oslobodili približne 8 800 štvorcových kilometrov územia v Charkivskej oblasti na severovýchode krajiny. Ruskí stratégovia zjavne zameraní na prebiehajúcu ukrajinskú protiofenzívu na juhu krajiny neboli na útoky pripravení a zle vycvičené a zle vedené ruské jednotky sa nedokázali vyrovnať vysoko kompetentným a motivovaným ukrajinským vojakom.

Od prežitia k návratu

To, čo sa stalo, bol obrat vo vojne, ale ešte to nebol zlom. Dnes je ešte príliš skoro na to, aby sme zo ziskov Ukrajiny v jednej oblasti, tým menej z udalostí v Charkive, vyvodzovali niečo, čo by malo byť predzvesťou pre celú krajinu. Rusko stále okupuje veľkú väčšinu územia, ktoré obsadilo v roku 2014 a tohto roku, a mnohí Rusi považujú najmä Krym za svoj. To naznačuje, že snaha o jeho prevzatie by sa ukázala ako mimoriadne náročná, najmä preto, že na vedenie útočných operácií je potrebná väčšia vojenská sila ako na obranu.

Ako som sa dozvedel priamo v Kyjive, napriek tomu je úspech, ktorý Ukrajina dosiahla, v každom meradle významný a viedol k veľkému posunu v myslení ukrajinskej vlády. Pred mesiacmi bolo cieľom mnohých Ukrajincov prežitie nezávislej, životaschopnej Ukrajiny – aj keby štát nezahŕňal celé pôvodné územie. Ale vojnové ciele vlády sú v dôsledku ruskej brutality a nedávnych územných ziskov ukrajinských síl čoraz ambicióznejšie. V odpovedi na moju otázku minister obrany Oleksij Reznikov hovoril o vrátení celej krajiny vrátane území, ktoré Rusko zabralo v roku 2014. K tomu pridal výzvu na ekonomické reparácie na financovanie zákona o rekonštrukcii odhadovanej na 350 miliárd dolárov. A trval na tom, aby osoby zodpovedné za tento akt agresie a súvisiace vojnové zločiny boli brané na právnu zodpovednosť.

Čas na rozmyslenie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie