Denník N

Ako ohroziť druhý pilier ešte viac

Tipujem, že 99 percent sporiteľov netuší, že im chce vláda radikálne zmeniť prístup k úsporám.

Autor je analytik INESS

Menšinová vláda, inflácia, energetická kríza. Tieto tri a ešte mnohé ďalšie udalosti dokonale odsunuli novelu zákona o II. pilieri do hlbokého úzadia. Minimum diskusií či verejných debát. Pritom ide o novelu, ktorá bude mať zásadné dôsledky. Presúvanie sporiteľov presunutých do dlhopisov v roku 2013 či zavedenie predvolenej investičnej stratégie. No zmeny nebudú len pozitívne alebo očakávané.

Druhý pilier má jednoducho smolu. Od jeho spustenia do neho zasahujú hlavne politici, ktorí nerozumejú kapitálovému sporeniu, nerozumejú (alebo sa tak tvária) jeho vplyvu na verejné financie a jeho kritiku považujú za dôležitú súčasť ideologického zamerania svojich strán. Katastrofa, ktorú v ňom spôsobili vlády pod vedením Smeru, obrala veľkú skupinu sporiteľov o miliardy eur. Ako na potvoru, II. pilier so zmenou vlády v roku 2020 „získal“ ministra, ktorý by ho asi najradšej zrušil.

Ťažko sa potom diviť, že kľúčový krok – presunutie násilne presunutých sporiteľov – sa odkladal dva roky. Zároveň sa ťažko diviť tomu, že z navrhnutej novely cítiť „technokratický“ prístup jej autorov, predovšetkým zamestnancov ministerstva práce a financií.

Áno, novela sa snaží ako-tak „napraviť“ galibu a sporiteľov presunúť do predvolenej stratégie. Diskutovať sa dá o tomto kroku z viacerých strán, napríklad či je správne zvolená veková hranica. A teda či je správne, že 55-roční sporitelia to už budú musieť „doklepať“ v dlhopisových fondoch.

Niekedy to však je tak, že chyba sa nedá kompenzovať v plnom rozsahu a niekde treba arbitrárne nastaviť hranicu. Zvlášť, keď vieme, že mnohí Slováci stále žijú v sne, ako sa im o dôchodok postará štát. Na ich aktivitu sa často nedá spoliehať.

Spolu s presunutím však prichádza zmena výplatnej fázy.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dôchodky a dôchodkový vek

Komentáre

Teraz najčítanejšie